• Bjørnar Kristiansen

Vis meg din julefavoritt, musiker!

Julemusikk er like hatet som det er elsket. Etter at Wham og Mariah Carey har blitt spilt på repeat i tre måneder, så er det absolutt lov med brekningstendenser når ribba står på bordet. Derfor bestemte vi oss for å høre hva den norske undergrunnen har for favoritter innenfor denne kontroversielle sjangeren. Kanskje du finner noe nytt, både innen julemusikk og hardere ting? Oda (Utflod)

Foto: Runar Gåsterud - Det er ikkje lett å velje ein favoritt julelåt. I mange år har eg absolutt ikkje fordratt julemusikk. Hadde eg vart spurt dette spørsmålet på den tida hadde eg sagt; Haust - "No Christmas", er min favoritt. Men etter å ha kjent etter i mitt julehjerte, som vokste på same måte som Grinchen’s hjarte, er eg endelig klar for å uttrykke min absolutt-inntil-vidare-favoritt. Boney M. - "Mary`s Boy Child/ Oh My Lord". Denne sangen er like bra på sofaen med magen full av ribbe, som den er på dansegolvet 2. juledag. Ein kan spille lufttrommer, legge til eigne koringer, og danse. Vokalen og instrumentalen er leiken, morosam og cheesy. Akkurat slik eg liker det.


Magnus Christiansen (Underwing)

Foto: Underwing - Jeg tror nok valget faller på "Walking in the air" av Howard Blake. Grunnen til det er rett og slett bare at den er veldig stemningsfull og har en slags sånn forventende (ikke til å blandes med forventet) oppbygning - Også er det jo denne julefilmen med han ungen som flyr med en levende snømann over byen sin om natta, den heter vel kanskje bare "Snømannen"?


Jonas W. Hansen (Fixation)

Foto: Erlend Viksand - Min favoritt må vel være "Nordnorsk Julesalme", fremført av Christel Alsos. Det er den låta som gir meg ordentlig, god, varm, norsk julestemning. Jeg får følelsen av å sitte hjemme med fyr i peisen og lukten av god mat når jeg hører på den!Benediktator (Tusmørke)

Foto: Ivar Haugaløkken Stangeby


- Den julelåta jeg liker aller, aller best er "Haugebonden" med Kong Lavring, fra skiva "Den 2den", som kom ut i 1978. Norsk folkrock med grov Clavinet, tussefløyter, tunge trommer og tekst om de underjordiske på julaften. Det skaper julestemning hos meg. Hele dette albumet pluss førsteplata til Kong Lavring er blitt juleplater hos oss, egentlig. HlewagastiR viste meg dem for flere år sia, førsteskiva er med Jørn Jensen fra Folque, som gir en pekepinn om soundet her. Forøvrig var "St. Stefans vise" med Folque julelåt nummer én fram til jeg hørte Kong Lavring. Funfact: Scenenavnet til organisten vår, Haugebonden Gode Gullstein, er henta fra denne julelåta.Andreas Winje (Machete, The Mansters)

Foto: Winther Foto - Jeg har egentlig ikke noe spesielt forhold til julelåter igrunn. Men "Christmas Steps" av Mogwai har blitt en slags julelåt for min del. Den er låta er helt ekstremt flott! Man kan egentlig høre på den når man vil, selv om den har "Christmas" i tittelen.Rocky Skullington (The Skullingtons)

Foto: The Skullingtons


- Jagger Holly - "Christmas in Hawaii". Det var julen 2005. Muttern og fattern hadde spinka og spara penger så hele familien kunne dra til det store utlandet (nærmere bestemt Fuerteventura) og feire jul. Å si at det var en merkelig og surrealistisk affære er en underdrivelse. Veldig sært å feire jul i 20 røde, glovarm sand mellom tærne og i badebukse når man er vant med 10 blå, snø opp til knæra og ullundertøy fra topp til tå. Det er akkurat det denne relativt ferske og freske julebængeren fra våre amerikanske/østerriske venner i Jagger Holly minner meg om, jul i paradis.Trygve Svarstad (Bismarck)

Foto: Vegard Fimland

- Jeg er litt svak for disse gamle, litt jazzpregete julesangene. Men kommer garantert i julestemning med Nat King Cole - "The Christmas song".Fredrik Brimsø (Prikkedöden)

Foto: Prikkedöden


- Med fare for å være aldeles uoriginal så faller valget mitt på "Fairytale of New York" av The Pogues og Kirsty MacColl. Låten er ektefølt, sardonisk og morsom. Og holder seg noen kjærkomne powerchord-lengder unna det jeg vokste opp med, som ofte var neddynket i naivisme. «På låven sitter nissen» Vs «Happy Christmas, your arse, I pray God it’s our last», liksom? Nihilismen én, Nissefar null.Florian Bernhard Döderlein Winter (Kalandra)

Foto: Kalandra


- Mitt umiddelbare svar blir Frank Sinatra med "Have Yourself A Merry Little Christmas" Jeg har latt meg lure helt inn i den amerikanske julen, og med det så har juletiden blitt synonymt med New York, Frank Sinatra, "Hjemme Alene" og Coca Cola.Martin Skage Møhlen Bakken (Radiojørn)

Foto: Sindre Bakken - Min favoritt julelåt må være «God Rest Ye Merry Gentleman» av Jethro Tull, på platen med det passende navnet «The Jethro Tull Christmas Album». Dette er egentlig en gammel tradisjonell engelsk julelåt. Re-arrangert av Ian Anderson, frontmann i Jethro Tull. Julemusikk er for meg mer som et møbel. Det er skal bidra til å sette den kjente og kjære julestemningen og gi assosiasjoner til det som hører den norske vinteren med. Og det gjør denne låta fra Jethro Tull godt. Denne passer like bra foran en brennende peis med en whiskey, som bak rattet mens du kjører gjennom snølagte omgivelser eller hvor enn du forbruker julemusikken din. Mitt første (beviste) møte med julemusikk var med såkalt «jule-jazz». Og på grunn av instrumenteringen, sounden og at hovedtemaet svinger, gir låta meg denne «jule-jazz» vibben. De kombinerer disse «jule-jazz» partiene med de mer klassiske folk- og prog-rock herlighetene som jeg personlig elsker dette bandet for. Jeg føler at de fleste låtene på albumet har lagt en fornuftig vekt på å holde på julestemningen. Og selv om de fra tid til annen bryter med julestemningen. Gjerne med vrenggitarer eller annet, geleider de deg trygt tilbake. Albumet generelt sett er langt i fra det beste de har gjort, men låter som denne, "Birthday Card At Christmas" og "Greensleeved" (også en re-arrangert tradisjonell engelsk julesang), er bra låter som gir den riktige julestemningen, synes jeg. Versjoner av de gamle klassikerne «Ring Our Solstice Bells» og «Bourée» er også å finne på dette albumet. Jeg føler det er en viss skam tilknyttet til det å like et Jethro Tull album som ikke er fra 70-tallet, men som faktisk ble gitt ut i 2003. Tross dette er favoritt julelåta mi, er den langt fra min favoritt Jethro Tull låt. Det som imidlertid viser seg med dette, er at man ikke kan være negativt innstilt fordi et album er fra feil tiår (eller i dette tilfelle årtusen). For da kan man fort gå glipp av av noe man kunne komme til å elske. Til slutt, hvis et rockeband først skal lage en juleplate så er det vel nettopp, Jethro Tull.

Vi takker for alle bidrag og ønsker alle sammen en riktig god jul.

Recent Posts

See All
1/2
1/1
1/2
1/1