top of page
  • Writer's pictureEric Sharma

UKAS KLASSIKER: Anders Voldrønning


Foto: Mark Byrdin


Anders Voldrønning er vokalist i U-Foes og Shevils, som i disse dager slipper ny singel. Ikke nok med det, han er en knakanes hyggelig fyr og mannen som bringer dere "ukas klassiker".


FRODUS – Conglomerate International


1998:

- dataselskapet Google ble grunnlagt

- 19 europeiske nasjoner ble enige om å forby kloning av mennesker

- disse platene ble utgitt:


Frodus – Conglomerate International

Overcome – The Life of Death

Selfmindead – Self Titled

Refused – The Shape of Punk to Come

Fugazi – End Hits


I adventstiden 1997 ble albumet som skulle forandre livet mitt innspilt. 10. mars 1998 ga hardcorebandet Frodus (US) ut sitt fjerde studioalbum, ”Conglomerate International”. Dette skulle medføre stor suksess for bandet med påfølgende turneer i Japan, USA og Europa (med bl.a. Refused). De spilte sin konsert nr. 237 (av 391) i Oslo på Mars, 25. februar 1998. Der var jeg ikke. I likhet med Refused, oppdaget jeg også Frodus litt for sent. Refused spilte på TMV-tomta i Trondheim i 1998. Jeg satt utenfor og så på skating.


Søskenparet Fred og Ingunn Strand inviterte ofte gjengen til boller og brus i Skjoldvegen i Klæbu. Vi hadde kjent hverandre siden vi var barn, da vi var på leirer sammen. På en av disse sammenkomstene så jeg en CD med et kult cover. Albumet ble trolig anskaffet under sommeren 1998, på DP-festivalen, hvor Emil Nikolaisen hadde den råeste musikken i sin koffert. Jeg trykket play, og introen til låten ”Intention: Removal” begynte med noe skriblerier på ark, etterfulgt med ringelyd fra en analog telefon. Jeg la meg alene ned på det harde gulvet. Lukket øynene og hørte hele albumet fra start til slutt. Da jeg åpnet øynene var verden forandret. Lyden, låtene, tekstene, instrumenteringen, vokalen og cover-arten.


Fan som jeg var, sendte jeg et e-brev til gitarist og vokalist, Shelby Cinca, hvor jeg sa at jeg hadde hørt Frodus. Lite anende om at venneforespørselen skulle bli besvart. Årene gikk og i 2003 da vi skulle spille inn EPn ”Sweet Sweet Suicide” (Silence the Foe), spurte jeg om Shelby ville komme og legge litt gitar og vokal. Rimelig satt ut ble jeg, da han sa ja. Husker fremdeles hvor sykt gira og nervøs jeg var da jeg var på vei for å hente han på Værnes flyplass. Shelby passet inn i gjengen og innspillingsprosessen som fot i strømpe. Vi spilte inn i selvlaget kjellerstudio i huset vi bodde i på Tyholt. Det lå en pose reker ved siden av fryseren, som luktet i månedsvis før noen av oss fant den i alt rotet der. Desperasjonen i uttrykket under innspilling, var i så måte 100% ekte. På kveldene var vi på Blæst og spilte kicker med Shelby som kommentator under kampene. Marshallhjelpen kom, og den kom godt.


I 2004 besøkte jeg Shelby, i mitt ”Graceland”, i Arlington og Washington D.C. Det var rimelig sykt å hilse på Dischord Records-gjengen, se hvor Minor Threat/Fugazi øvde, være på legendariske konsertstedet ”Black Cat”. Videre være på øvingsrommet til FRODUS! For å sette det i perspektiv. Shelby startet The Black Sea (senere Decahedron) med Joe Lally fra Fugazi (etter Frodus). Fugazi på UFFA i Trondheim er fremdeles en av de aller beste konsertene jeg har vært på. Det var så fullt at det fysisk var umulig å bevege seg.


Frodus miks av matematisk rock og hardcore, førte til at de ble beskrevet som et av de mest innflytelsesrike posthardcore-bandene på 1990-tallet. Så om du ikke har hørt Frodus før. Gled deg!


* Forøvrig har Shelby sammen med Chris Faccone laget coverarten til Shevils i 2012-2021.


Shevils slipper singelen "Scandinavian Death Star" og tilhørende musikkvideo 26. februar! Dette blir da 4. singel fra deres album "Miracle Of The Sun" som slippes 7. mai.
Recent Posts

See All
bottom of page