- Jørn Brekke
Tips til platesamleren

Alle foto: Jørn Brekke / Privat
Julen nærmer seg med stormskritt, og det er garantert mange av oss som ønsker seg opptil flere hundre gram av det sorte gullet under treet i år. Men hva gjør du når du drar både gavepapir og plast av de duggfriske vinylplatene dine? Vi har samlet et lite knippe tips, via våre venner i platebransjen, så du kan få maksimal glede av den voksende platesamlingen din.
Beskyttelse
Det er viktig å huske på at vinylplater er et fysisk format, og må håndteres deretter. Pappcovere, som vinylplater som oftest befinner seg i, er mer mottakelig for overfladiske skader enn f.eks. CD-covere. Da kan det definitivt være lurt å benytte seg av plastcovere for å minimere skader på omslaget. Om du ønsker å ta det ekstra steget, kan man også kjøpe antistatiske innercovere.
- Jeg pleier også bruke nyinnkjøpte antistatiske innerposer fra eksempelvis Orginal Master Sleeves fra Mobile Fidelity Sound Lab på de mest kjærkomne skivene, sier Øistein Lorange Meyer, vinylentusiast og tidligere daglig leder på platebutikken The Garden. Men det er ikke gull alt som glitrer, så om det er plater du er redd for er det definitivt verdt investeringen å handle inn plastcovere i god kvalitet.
- Jeg brukte yttercover en stund, fram til jeg pratet med en fyr som hadde fått 90% av coverne sine ødelagt av sine yttercover. Visstnok er det et stoff i noen plastcover som kan skape misfarging over (lang) tid, forteller Jørn Haagestad på platebutikken Tiger. Så vær obs når du skal ha yttercover.
Rengjøring
Men aiaiai, hva er dette? Fettflekker på plata? Smuss og skitt? Støv? Da må det renses. Vinylplater består av bittesmå riller som inneholder all musikken du så gjerne vil høre på, men selve PVC-en som vinylplatene lages av kan bli statiske og tiltrekke seg støv, lo, smuss og fettflekker. Og du er ikke spesielt interessert i at nåla på spilleren din skal dra med seg all den møkka gjennom rillene dine.

- Her er det uhyre mange muligheter. Beste er å kjøpe en platevasker, og Okki Nokkis er god, forteller Meyer. Ellers er det alltid lurt å ha en god platebørste liggende, og eventuelt en antistatisk spray og en liten klut spesielt laget for å rense vinylplater. Det kan også være smart å rense selve stifta i ny og ne.

Avspilling
Du har funnet frem favorittplata, drar den forsiktig ut av både plastcover og pappcover, håndterer platen korrekt (ikke putt fingrene direkte på platen, men hold i ytterkantene) legger den møysommelig ned på spilleren, spinner den i gang og drar over en runde med platebørsten for å få vekk det verste støvet, og alt er duket for en hyggelig opplevelse.
De fleste platespillerne som er rett over nybegynnerstadiet har en funksjon som tillater at du kan posisjonere nålen rett over der du ønsker å høre musikk fra, for så å droppe nålen forsiktig ned via en liten spak. Men har du ikke det går det helt greit å gjøre det manuelt - men vær forsiktig!
- Bare ikke skrap opp skiva, scratch med beltedrevne spillere (grøss), eller sett spilleren på potensielt gyngende underlag, advarer Meyer. Men hva er det aller viktigste når du først skal spille av platene du har fått?
- Kos deg med musikken. Det er tross alt det viktigste. Og om det kommer kjipe lyder, er det sikkert støv på nåla, forteller Haagestad. Så husk på å faktisk nyte musikken du spiller. Det er jo poenget, er det ikke?
Oppbevaring
Du er ferdig med å lytte, og skal rydde bort platene dine. Men hva er den beste måten å oppbevare dem på?
- Kjøp ei skikkelig hylle og sett dem på høykant. Alle sammen, maner Meyer.
- Får også mark av å fortsatt se folk oppbevare skivene liggende oppå hverandre for maksimal vindskeiv plate... hallo!?

Men et tips som kanskje er enda bedre, og som mange flere kan kjenne seg igjen i, er av den mer praktiske sorten.
- Den beste måten å oppbevare dem på er nærme platespilleren, så man slipper å gå så langt hver gang man vil høre på musikk, sier Haagestad.
Godguttene på Amoeba Music i Los Angeles har laget denne hendige videoen, hvis en mer visuell fremvisning er å foretrekke: