top of page
  • Writer's pictureEric Sharma

THIS ONE GOES TO ELEVEN: Tobias Gausemel Backe


Foto: Petter Christianslund


I “This One Goes To Eleven” stiller vi musikere 11 spørsmål om diverse ting.

Verre erre ikke. Denne uka: Gitarist i SIBIIR, Tobias Gausemel Backe.


1. Beskriv bandet ditt med tre ord. Intet mer, intet mindre.


– Sjangerblandende tøff metal.


2. Hva er det første bandet som gav deg mersmak for tyngre musikk?


– Jeg fikk nok musikkinteressen fra storebroren min, som hørte mye på blant annet Pink Floyd, Bruce Springsteen og Dire Straits hjemme. Det aller første litt harde bandet jeg falt for selv var vel Guns N’ Roses. Så gikk veien videre til band som Nirvana, Soundgarden og Rage Against The Machine, men det var kanskje ikke før jeg fant The Blood Brothers og The Dillinger Escape Plan at jeg virkelig falt ned i bråkegryta.


3. Var det mange likesinnede rockere der du vokste opp?


– Ja, det vil jeg si. Jeg vokste opp i Lier, rett utenfor Drammen. Der var det miljø for både å høre på tung musikk og spille i gitarbaserte band. Vi var så heldige at vi hadde Lier Musikkverksted som la til rette for akkurat det, hvor jeg fikk både elgitartimer, bandøvingsrom og en scene å spille konserter på i oppveksten. Det var helt avgjørende for min del, både for musikkinteressen og iveren etter å spille i band. Vi er flere i og rundt musikkmiljøet som gikk våre første ustø rockeskritt der; Henrik Odde Gustavsen i The Dogs, for å nevne noen.


4. Hva er din beste konsertopplevelse?


–Jeg husker det som voldsomt stas å se Green Day i Oslo Spektrum som 11-åring i august ‘95. Og så var det helt vilt fett å se avskjedskonsertene til The Dillinger Escape Plan i New York romjulen 2017, med blant annet Mike Patton, Daughters og Code Orange som support. Det henger høyt.


5. Hva er din verste?


– Da må jeg nesten trekke frem noe SIBIIR da. Enten da vi var support for Kvelertak på Matrix i Bochum i Tyskland, eller for Enslaved på Garage i Bergen. I Bochum røyk jeg en streng på en av de første låtene og hadde glemt backupgitaren på backstagen som var dritlangt fra scenen. Det var en kjip løpetur midt i en låt, og siste gang uten å dobbeltsjekke at alt er på plass før konsert. I Bergen tryna jeg noe jævlig på vei ut på scena mens introtracket gikk. Det var bekmørkt, så jeg tror ikke noen i publikum så det, og Metal Hammer ga 9/10, men jeg slo meg så hardt i hodet at jeg ikke husker noe av konserten. Det var ikke noen god opplevelse.


6. Om du måtte velge kun 1 måltid på rider´n din resten av livet, hva ville du valgt?


– Lett. Taco. Det er alltid digg, og den kan jeg variere litt etter dagsformen og hva jeg har lyst til å ha oppi.


7. Meat Loaf? Yay or Ney? Hvorfor?


100 % yay. Hvorfor? Hør på "Bat Out of Hell" da. For en plate. Spilles ofte og høyt hos meg.


8. Hva er det mest slitsomme med å spille i akkurat ditt band?


– Det er veldig lite som er slitsomt med å spille med å spille i SIBIIR, det eneste jeg kommer på i farta er at vi enda ikke er så store at vi som regel må bære utstyret vårt selv. Utenom akkurat det, så er flyplasser alltid stress på turne.


9. Hvor viktig kjennes det å komme seg på veien og spille konsert og festivaler med tanke på mindre fysisk platesalg?


– Fysisk platesalg utgjør ikke en voldsomt stor del av inntektene våre totalt sett, men en del av det fysiske salget skjer jo i forbindelse med konserter og turneer. Først og fremst er det viktig å komme seg på veien fordi det å spille konserter er det absolutt beste med å spille i band. Spille konserter, være på tur med gutta, møte nye folk og så vidt se noen nye steder. SIBIIR er et liveband, jeg tror vi alle fem har blitt litt brakkesjuke siden vi kom hjem fra Europaturneen vår i mars.


10. Slett ett band fra jorden og forklar hvorfor.


– Hmm. For å svare noe annet enn Volbeat: Greta Van Fleet. Det hadde vel fått minimale konsekvenser hvis vi sletta det bandet. Sett på noe Led Zeppelin i stedet for, a.


11. Hva gjør DU om du skrur opp til 11?


– Enten så står jeg på scena selv med SIBIIR, eller så står jeg på ski full fart nedover en fjellside full av nysnø med noe god musikk på øret. Da kjenner jeg at jeg lever.


Sibiir kan høres der god musikk streames.

Recent Posts

See All
bottom of page