top of page
  • Jørn Brekke

THGs guide til Oslos platesjapper

Nå under pandemien, er det mange i kulturlivet som sliter og jobber hardt med å holde hjulene i gang. Da er det desto viktigere for oss, konsumenter av musikk, kultur og god stemning, å støtte opp under dine lokale sjapper og legge igjen noen kroner der du kan. Undertegnede tok en kjapp og enkel runde rundt på platesjappene i hovedstaden, for å sjekke hvordan ståa er og hva man kan forvente når man stikker snuta inn døra (spoiler: generelt svært god stemning og god musikk). Underveis stilte jeg meg selv et knippe spørsmål:


- Hva spilles i sjappa når jeg går inn døra?

- Hva er den første plata jeg ser når jeg går inn døra?

- Hvordan er stemningen i sjappa?

- Hva slags musikk (og eventuelt annet) tilbyr sjappa?

- Hvordan har det gått gjennom pandemi og lockdown?


Vi presenterer: The Holy Grails svært uhøytidelige guide til platesjappene i Oslo sentrum. Støtt din lokale platepusher!


Big Dipper

Foto: Jørn Brekke


Ah, Big Dipper. Hva er det du ikke finner her? Folka bak disken har stålkontroll, musikken som spilles er digg (Gorillaz feat. Robert Smith med låta "Strange Timez"). Det er ryddige brukthyller, alle slags fysiske formater og sjangre du kunne tenke deg, og i tillegg kan du plukke med deg en ny platespiller, hi-fi-utstyr, bøker, tilbehør og noen gode tips i påsan når du drar. Sjappa er åpen og svær, og kan skimte med en liten scene der artister ofte kjører nedstrippete gigs rundt plateslipp. Første skiva jeg legger merke til er Brillejesus med "Husker Du?", som jeg må innrømme er et nytt bekjentskap (et kjapt Google-søk sier "skranglerock fra Stavanger", så det kan jo være spennende). Trafikken er såpass høy at det er vanskelig å komme i prat med innehavere, men det lover jo svært godt for butikken.


The Garden

Foto: Jørn Brekke


Det første som møter meg når jeg går inn døra er lyden av Massive Attack og låta "Black Milk" over anlegget. Deilig og dus electronica der altså. Første skiva jeg ser er fabelaktige Quicksand - Interiors fra 2017, sterkt undervurdert skive som jeg ender opp med å kjøpe med meg. En svært trivelig kis møter meg bak kassa, og vi blir stående og slå av en kjapp prat. Butikken var nødt til å stenge ned enkelte dager helt i starten av pandemien, men nå rusler sjappa som vanlig igjen. The Garden er et fint sted for deg som er ute etter litt diverse, men er spesielt gode på jazz, alternativ musikk, norske labels, og kan skilte med en deilig bruktavdeling, og ligger svært sentralt til rett på Jernbanetorget (red.anm.: Flere i redaksjonen har tidligere jobbet på The Garden).


Tiger

Foto: Jørn Brekke


Tiger er for mange kjent som undergrunnens DIY-mekka, og med god grunn: Sjappa har holdt på i 24 år, og driver - i tillegg til selve platebutikken - Diger distribusjon, plateselskapet Fysisk Format og produksjon av merch. Generell vibe er god, spesielt om du er interessert i musikk du aldri har hørt før. I det jeg går inn er det første som slår meg lyden av den nyeste EP-en til Zeal & Ardor, og låta "Vigil" (som handler om BLM-bevegelsen i USA). Første plata mine øyne hviler på er knallharde Jagged Vision - Death Is This World, anbefales! Jørn Haagestad, som har jobbet der de siste 6 årene, kan fortelle meg at de slapp å stenge ned noe særlig under pandemien, men at de også hadde tilbudet om at folk kunne handle på nett og hente i sjappa etter avtale. De gikk også ut til sine egne artister og samarbeidet med dem om å selge plater og merch på deres vegne, både i sjappe og på nett. Interessert i hva som bobler under overflaten her til lands? Tiger er stedet å stikke. P.S.: I forbindelse med 24-årsjubileet har de salg med 24% avslag på en del klassikere.


Råkk og Rålls

Foto: Jørn Brekke


Her snakker vi bruktplatenes Graceland. Det formelig renner over av sjeldne godbiter, bruktplater i kassevis, rariteter, klassikere og alt i mellom. Kassetter? Check. Vinylplater? Check. CD? Check. Merch? Check. Masse merkelige boxset fra fordums tid? Check. Signerte samleobjekter? Check. Her skal det godt gjøres å gå hjem tomhendt ja. Første skiva jeg ser er en gammel godbit i form av Herb Alpert and the Tijuana Brass med "!!Going Places!!". Choir Boy og låta "Nites Like These" ruller over anlegget, men det veies godt opp av at han kisen bak kassa har på seg en Cro-Mags-genser. Det er beinhardt. Råkk og Rålls var tidlig ute med smittevernstiltak, og kunne helt i starten av pandemien skilte med engangshansker til kunder. Det er service!


Neseblod

Foto: Jørn Brekke


Legendarisk metallsjappe på en enda mer LEGENDARISK plassering (Helvete, noen?). Dette er ikke bare en sinnsyk sjappe for de som er interessert i all slags grim metall, men er også en bauta i historien om norsk svartmetall. Ironisk nok, med tanke på hvor "bråkete" black metal kan være, så er det dønn stille når jeg går inn. Kanskje hun som jobbet der var på vei for å hente noe blytungt og kullsvart for å klinke opp på anlegget? Det veies forøvrig opp av at den første plata jeg ser er Death og "Spiritual Healing" da, for så vidt. Som nevnt er sjappa en lekeplass for de som er interessert i metall av den tyngre sorten, og spesielt da den norske og svarte varianten. Her er det haugevis av rariteter og samleobjekter (Euronymus sin personlige KISS-skive, tilgriset av hans eget blod? Hva med en kassettopptaker med ubrukte riff fra Darkthrone? En Burzum-vinyl med en ekstremt limitert zippolighter inkludert?), men også en fullvoksen CD-, kassett- og vinylavdeling. En svært god merch-avdeling er også å finne, så her er det bare å få handlet inn outfiten til neste års Tons of Rock si. Med på kjøpet får du også diskusjoner om Darkthrone, Immortal eller Mayhem er det beste svartmetallbandet, om lang-, kort- eller ingenermet metalltrøye er det grimmeste, og om det egentlig er forsvarlig å spille gitar med naglebelte. Dessverre var den legendariske kjelleren stengt av og kun åpen for betalende kunder (tror du jeg har 15.000,- til førstepressingen av Burzum sin "Det Som Engang Var" på CD eller?), så undertegnede får ta turen ned en annen dag.


Katakomben

Foto: Jørn Brekke


Sist, men ikke minst (eller, rent fysisk kanskje?) ut er Katakomben. En liten godbit midt på Youngstorget, som definitivt kan dekke alle dine metallbehov. Har en knallfin samling vinylplater, CD-er og t-skjorter, og spiller av en flunkende ny plate i det jeg går inn i sjappa (Eurynomos og "In The Valley Of Hades", knallharde saker). Første mitt øye skuer er Vreid og fabelaktige "Milorg", så Katakomben kan sine saker ja. Her snakker vi altså METALL for alle penga, og det skal være vanskelig å ikke finne noe du liker her om du er tilhenger av den harde typen musikk.


BONUS: Han fyren på Youngstorget

Foto: Jørn Brekke (hvor er du, kjære platemann?)


Ingen platesafari er komplett uten den obligatoriske turen innom det partyteltet med plater midt på Youngstorget. Men hvor er du blitt av kompis? Undertegnede gikk forbi tre ganger på en uke for å knipse bilde av fyren (glemte dette når jeg var innom og snuste på utvalget første gang), men han var ingen steder å bli funnet. Kanskje partyteltet hans ikke var noen match for regnværet vi har hatt i hovedstaden den siste uka? Når han først faktisk er på plass finner du glemte skatter og en liten juvel i ny og ne, men det er også mye musikk man lett kan hoppe over. Sant skal sies, den første skiva jeg så var faktisk Astrud Gilberto og hennes "Beach Samba", så sommerstemningen var ikke fullstendig pakket ned. Ingen musikk spilles over anlegget naturligvis, da vi både er ute i offentligheten og det ikke eksisterer noe anlegg å snakke om. Her kan du lett plukke med deg CD-er til rundt 30,- per stk, eller vinylplater til litt mer. De har også DVD, for de som fortsatt sitter og ruger på DVD-spilleren hjemme. Anbefales om du vil plukke med deg noe komplett ukjent og muligens bli enten skuffet eller overrasket når du kommer hjem. Men som sagt; det er litt bingo om han er der eller ikke.

Recent Posts

See All
bottom of page