top of page
  • Bjørnar Kristiansen

Ser mot toppen av fjellet


Foto: Facebook/Spiritbox (Fra ventstre; Mike Stringer (gitar), Courtney LaPlante (vokal), Bill Crook (bass)


Hvis man er interessert i ny musikk og følger med, så får man med seg at noen band plutselig får en type rundt seg. At de blir omtalt som kommende superstjerner. Noen ganger lever bandet opp til hypen og etablerer seg blant de store. Like ofte kan det være vanskelig og skjønne hva journalistene hører. Og bandet forsvinner ut i eteren og blir en fotnote i musikkhistorien. Et band som fortsatt svever rundt i det musikalske grenseland, er Tone of Rock-aktuelle Spiritbox. Vi føler derfor at det er på plass med en liten introduksjon til kometen fra Canada.


Spiritbox ble startet av ekteparet Courtney LaPlante (vokal) og gitarist Mike Stringer, ut av asken av bandet Iwrestledabearonce, der de begge erstattet originale medlemmer. Det er nok ikke så mange som husker Iwrestledabearonce så godt, men de var i samme sjangerhjørne som The Acacia Strain, Suicide Silence og We Butter The Bread With Butter. Metalcoreband med sans for MySpace, trange bukser og lang sideskill. Føles som en evighet siden. Men det er nok ikke lenge nok siden heller.


Uansett så føltes ikke LaPlante og Stringer seg komfortable i Iwrestledabearonce, da de aldri ble fullstendige medlemmer i følge dem selv. Så i 2016 startet de Spiritbox og slapp den selvtitulerte debut-EPen, ett år senere. Året etter der igjen fikk de selskap av bassisten Bill Crook. Senere har de fått en fast trommeslager i form av Zev Rose.


Tiden etter utgivelsen har bandet brukt på låtskriving og slipp av singler. En rutine som resulterte i samlingen "Singles Collection" som kom i 2019. Så startet arbeidet med det som skal bli debutalbumet "Eternal Blue", med slippdato den 17. september i år. Hva slags musikk holder så Spiritbox på med? Den sjangeren som først dukker opp når man hører på dem, er Djent. Denne maskinelle formen for teknisk metal, med tung inspirasjon fra svenske Meshuggah, som har skapt en hel sjanger. Men de har også referanser til andre lettere sjangre, som indierock og alternativ pop. Det er åpent, majestetisk og vakkert brutalt. Hele tiden frontet av LaPlantes bruk av både ren vokal og brøling. En meget vellykket blanding.


Spiritbox sin første hit var den mektige "Holy Roller"-singelen som kom ut i fjor. Med over to millioner visninger på YouTube og nesten åtte millioner avspillinger på Spotify, er det meget gode tall for et såpass ungt bandt. Det skadet ikke forventningene til debutskiva heller, som blir regnet av mange sjangernerder som den størse potensielle kandidaten til årets album. Tiden vil vise akkurat som skjer etter albumet endelig er her.Etter suksessen med "Holy Roller" fulgte de opp med "Constance" og "Secret Garden", to låter som også ble møtt med god respons. Fra både presse og fans. Spesielt "Constance" gikk ganske viralt på internett med sin video om omhandlet de mørke sidene ved demens. En titt anbefales.Så hvem burde sjekke ut Spiritbox, som ikke allerede har gjort det? Alle som liker metallen sin på den tekniske og atmosfæriske siden. Der det handler mer om det indre, enn mer typiske Metal-konsepter som krig, religion og aggresjon. Og som setter pris på dyktige musikere som vil sprenge alle former for sjanger-regler.


Vi som allerede har falt for Spiritbox og deres unike form for metalcore, kan glede oss til de spiller på Ekebergsletta neste år. Det spørs bare om de spiller på den minste, eller den største scenen.


Foto: Facebook/Spiritbox


Recent Posts

See All
1/2
1/1
1/2
1/1
bottom of page