top of page
  • Bjørnar Kristiansen

Scream For Me, Tons of Rock!


Foto: Facebook/Iron Maiden


Iron Maiden er verdens tøffeste band. La oss bare være enige om det, først som sist. Siden den spede starten i 1975, har de etablert seg på toppen av fjellet. De har kanskje selskap av band som Metallica og andre, men det finnes ikke noe lignende som Iron Maiden. Og gleden var enorm på det glade internett da det ble annonsert at Steve Harris & co. kommer på Tons of Rock i 2022. Men hvilke låter kan vi forvente at de spiller? Det er hva vi skal se litt nærmere i dag. Ikke minst skal vi også høre hva noen eksperter håper på.


Iron Maiden er på sin Legacy of the Beast-turné, som er oppkalt etter dataspillet som bandet lanserte i 2017. Beskrevet av bandets manager, Ron Smallwood, som en "history/hits" turné, har de spilt låter fra hovedsakelig fra 80-tallet. Men ispedd låter fra nyere album også. La oss ta for oss settlisten som den var, i stor grad på første runde av turneen.


Aces High (Powerslave, 1984)

Where Eagles Dare (Piece of Mind, 1983)

2 Minutes To Midnight (Powerslave, 1984)

The Clansman (Virtual XI, 1998)

The Trooper (Piece of Mind, 1983)

Revelations (Piece of Mind, 1983)

For the Greater Good of God (A Matter of Life and Death, 2006)

The Wicker Man (Brave New World, 2000)

Sign of the Cross (The X factor, 1995)

Flight of Icarus (Piece of Mind, 1983)

Fear of the Dark (Fear of the Dark, 1992) The Number of the Beast (The Number of the Beast, 1982)

Iron Maiden (Iron Maiden, 1980)


The Evil That Men Do (Seventh Son of the Seventh Son, 1988) Hallowed Be Thy Name (The Number of the Beast, 1982) Run to the Hills (The Number of the Beast, 1982)


Vi ser altså her at det i stor grad, er låter fra "Piece of Mind" og "The Number of the Beast". Ikke så underlig i seg selv, da mange av bandets største hits, er akkurat fra de albumene. Men vi ser også noen interessante innslag her også. La oss dra fram lupen, dere. Som eksempel at "Flight of Icarus" har fått en plass. Den har visstnok ikke blitt spilt siden "Somewhere In Time"-turneen i 1986. Det er gledelig for dem som har savnet den! Og ikke minst, det er første gang siden "Dance of Death World Tour" at de spiller låter fra tiden med Blaze Bayley bak mikrofonen, i form av "The Clansman" og "Sign of the Cross".

"Where Eagles Dare" har ikke vært fast siden 2005 (Eddie Rips Up The World Tour), og "For The Greater Good Of God" returnerer for første gang siden 2007, da den ble spilt på turneen for "A Matter of Life and Death"-turneen.


Foto: Facebook/Iron Maiden


Kan vi forvente noen overraskelser?


Grunnen til at settlister er ganske fastslåtte, er på grunn av lyd og lysproduksjonen. De som skur på knottene, må være forberedte på hva som spilles, så alt stemmer. Det skaper fantastiske show, men lukker ofte muligheten for at bandet kan være impulsive og dra fram noe unikt for anledningen. Gi og ta, som det heter. Men! Det gjør ikke at låtene vi får på Ekebergsletta, blir de samme som de vi akkurat gikk i gjennom. Med tanke på hvor lenge siden bandet har spilt live, på grunn av pandemien, så skal det ikke utelukkes at de bytter litt på innholdet. Derfor har vi tatt en prat med noen av Norges største Iron Maiden-fans, og hørt om hvilke tanker og forventninger de har om konserten.


Runar Pettersen - Ansvarlig for Norges beste Iron Maiden-fanzine, Invaders.

Foto: Privat


Hvor mange konserter med Iron Maiden har du sett? - Jeg har nå sett Iron Maiden 51 ganger. Jeg er jo fra Finnmark så jeg fikk dessverre ikke sett de på 80-tallet fordi jeg var altfor ung og alt for langt vekk fra Drammenshallen. Så jeg har prøvd å ta det litt igjen etter det. Den siste turneen, "Legacy of the Beast" – som er også den som de tar med seg til Tons of Rock 2022 – har jeg fått sett 14 ganger nå.


Hva kan vi forvente fra konserten? - Iron Maiden har skjønt at de må gi alt mens de fortsatt er på topp. Alderdommen kommer jo snikende på og de vet de ikke kan løpe rundt på scenen i evig tid. Derfor kjører de full pupp på alle områder når de nå spiller konsert. De gir alt de har på alle fronter. De har med seg en massiv produksjon med et av de største og beste sceneshowene de noen gang har hatt. Vi kan også regne med en Bruce Dickinson i fyr og flamme som løper over hele scenen og sørger for at hele Ekebergsletta skriker med når han fyrer av en "Scream for me Norway!". Steve Harris kommer selvsagt til å skyte mot publikum med bassen og at Eddie er med er sikkert som amen i kirka.


Noe vi burde spesielt glede eller grue oss til?

- Vi kan først og fremst glede oss til en fantastisk stemning. Det som er så kult med Iron Maiden, til tross for bandet nå har holdt det gående i over 45 år, er at publikum fortsatt tar helt av. Det er rett og slett maksimalt god stemning under konsertene til Iron Maiden. Bandet har også en fantastisk låtutvalg som gjør at det ikke blir et kjedelig øyeblikk. Jeg vil ikke røpe for mye for de som ikke har sett "Legacy of the Beast"-turneen – men jeg kan si såpass som at konserten er delt inn i tre deler der krig, religion og mørket er viktige stikkord. Jeg kan ikke komme på en eneste grunn til å skulle grue seg.


Hvilke låter drømmer du om at de skal spille?

- Neste års konserter er jo en forlengelse av "Legacy of the Beast"-turneen fra 2018 og 2019, så jeg regner med settlisten blir stort sett den samme. Noe som ikke gjør noe da låtutvalget er veldig sprekt. Om de skulle bytte ut noen låter så hadde det jo vært fantastisk med for eksempel "To Tame a Land" eller "Alexander the Great". Men det er helt usannsynlig. "Afraid to Shoot Strangers" eller "Tailgunner" er kanskje mer sannsynlig og hadde vært utrolig gøy. Men heller ikke noe jeg tør håpe på. Et mer realistisk ønske er "Phantom of the Opera". Men jeg blir uansett fornøyd da repertoaret til Iron Maiden er bunnsolid.


Hvilke låter (hvis noen) kjøper du øl under?

- Nei, det skulle tatt seg ut. Har nok ikke tid til å kjøpe øl under Maiden-konserter. Men om noen skulle tvinge meg med en kniv mot halsen så ville nok valget falt på en av låtene som er med på hver eneste turné – som for eksempel "The Trooper" eller "2 Minutes to Midnight". Ikke fordi de er dårlige på noen måte – tvert i mot – det er jo en grunn til at de er så populære – men det blir jo naturlig å velge bort de man har fått høre flest ganger live. Men forhåpentligvis kan jeg nyte konserten i sin helhet uten å måtte bevege meg vekk.


Foto: Facebook/Iron Maiden


Helle Stenkløv - Programleder for podcasten Jernverket, journalist og DJ.

- Jeg er fortsatt aktuell med Jernverket podkast, men jeg har bestemt meg for å gjøre noen endringer. Siste ordinære, ukentlige episode slippes 2. juli. Etter det har jeg ikke bestemt meg for hva og når jeg skal gjøre noe, bortsett fra at jeg har lyst til å lage liveshow, spesialshow og spille plater når jeg selv ønsker det. Kommer det noen kule tilbud slenger jeg meg sikkert på, men jeg er ferdig med konstant gratisarbeid nå. Les mer her: https://jernverket.com/2021/05/12/takk-for-na/

Foto: Kenneth Baluba Sporsheim Hvor mange konserter med Iron Maiden har du sett?

- Mener det er fire stykker: Trondheim (2008), Bergen (2010), Oslo og Gøteborg (2016).


Hva kan vi forvente fra konserten?

- Profesjonalitet, spilleglede og driv i alle ledd, prikkfri fremføring, godt show, mest slagere, men også noen overraskelser.


Noe vi burde spesielt glede eller grue oss til?

- Jeg pleier å grue meg til å se det slappe norske publikumet. Jeg så Maiden i Norge og Oslo med et par dagers mellomrom, og publikum i Sverige er SÅ mye bedre enn her. Her til lands står 90 % av publikum som saltstøtter og venter på "Fear of the Dark" og "Run to the Hills". Det er knapt bevegelse i folkemengden. I Sverige derimot, der er det andre veien. Alle kan alle låtene og gir absolutt alt for å vise at de setter pris på bandet. Det er heavy metal parking lot, hårdrock og stemning fra morgen til kveld. Publikums reaksjoner gjør også Maiden til et bedre band. Bruce Dickinson legger gjerne inn ekstra historier og sprell hvis folk faktisk gir respons. Det gjør han ikke her.


Hvilke låter drømmer du om at de skal spille?

- Det har jeg faktisk ikke tenkt på. Det er heller låter jeg drømmer om at de ikke skal spille.

Hvilke låter (hvis noen) kjøper du øl under?

- Under det drømmende partiet på "Rime of the Ancient Mariner", haha. Neida, men da jeg så min første Maiden-konsert i 2008, kjente jeg ikke diskografien deres inn og ut. Jeg sto langt bak og så ikke scenen spesielt godt, så jeg skjønte ikke hva som skjedde da de spilte "Rime...". "Hva er dette kjipe, langtekkelige sovepartiet for noe?" Jeg skrev en anmeldelse for Eternal Terror som stort sett var positiv, men dømte den biten nord og ned. Dette var før alt av setlister ble lagt ut på nettet, og før man så konserter på YouTube, så jeg ante ikke at det skulle være sånn, og at det egentlig er ganske fint når man bare vet. Det ble noen sinte eposter fra folk som lurte på hvorfor en kunnskapsløs, idiot av en hore skulle skrive konsertanmeldelser, ja. Men det er det jo bare å flire av i dag.


Foto: Facebook/Iron Maiden


Lars-Erik Myran - Bassist i Penthouse Playboys og bandet til Staysman, som ivrer etter en retur til konsertvirksomhet.

Foto: Facebook/Penthouse Playboys Hvor mange konserter med Iron Maiden har du sett?

- Jeg har vært på fjorten Iron Maiden konserter så langt. Det er ikke mye sammenlignet med enkelte jeg kjenner, men det er en stor del av de konsertene de har gjort i Norge.


Hva kan vi forvente fra konserten?

- Jeg gjetter på at vi får noe av det samme showet jeg så sist, som var fra "Legacy of the Beast" i Trondheim. Ville blitt svært overrasket hvis de kom med et helt nytt show.


Noe vi burde spesielt glede eller grue oss til?

- Er aldri noe å grue seg til med Iron Maiden!


Hvilke låter drømmer du om at de skal spille?

- Har jo alltid drømt om å få høre "Alexander The Great". Men det kommer aldri til å skje. Ellers savner jeg alltid låter fra "Somewhere in Time".


Hvilke låter (hvis noen) kjøper du øl under?

- "Fear of the Dark" og "The Trooper". Der har jeg fått dosa.


Foto: Facebook/Iron Maiden


Torkil Torsvik - Programleder i Radio Rock og har podcasten Gammal Maiden.

Aktuell med ny musikk fra Nullskattesnylterne og barneboken "Ninjarobot" i juni.

Foto: Kenneth Baluba Sporsheim


Hvor mange konserter med Iron Maiden har du sett?

- Kun tre, dessverre. Har spilt i band i mange år og har ikke hatt mulighet til å reise rundt for å se stadionkonserter. Men jeg har heldigvis fått noen episke opplevelser etter at jeg flytta til Oslo, og "Somewhere Back in Time" på Valle Hovin i 2008 er definitivt høydepunktet. Den setlista er, med et par unntak, Maiden-perfeksjon!

Og så må jeg nevne Blood Brothers (dedisert til Ronnie James Dio) og arm-i-arm-allsangen med tusenvis av svensker på Sonisphere i Stockholm, 2010. Herregud som det regna, men det ga vi jamt faen i. Det var vel himmelen som gråt for Dio.


Hva kan vi forvente fra konserten?

- Gåsehud, tårer og den beste følelsen av samhold blant likesinnede som er å oppdrive i metal-verden. Er du ikke fan, sier du? Da kan du forvente å få se det proffeste bandet på kloden levere sitt ypperste, uansett dagsform. Og når du går fornøyd hjem etterpå skal du vite at de på langt nær har spilt sine beste låter denne kvelden. De har knapt skumma fløten, hehe.


Noe vi burde spesielt glede eller grue oss til?

- For meg er det nok å bare se dem, på ekte, stå der foran meg. Da jeg vokste opp, i gokk, var det en fjern tanke å få oppleve noe slikt i det hele tatt. For førstegangsreisende må jeg nevne scenografien og Eddie. Grue seg til? Tja, hvis du er TV-predikant er det kanskje ikke stedet å være. Alle andre: kos deg - du skal snart få oppleve et stort stykke kulturhistorie.


Hvilke låter drømmer du om at de skal spille?

- Jeg liker å bli skikkelig overraska, selv om det dessverre sjelden skjer på en Maiden-konsert. Så jeg nevner fire favoritter de aldri, eller nesten aldri har spilt live: "Deja Vu", "The Prophecy", "Prodigal Son" og "Sun and Steel" (ja, og så "Alexander The Great" da).


Hvilke låter (hvis noen) kjøper du øl under?

- Det skjer ikke. Er rutinert og går på konsert med en eller annen drukkenbolt som gjør den jobben for meg. Men hvis jeg virkelig må pisse blir det under en eller annen låt fra albumene etter "Brave New World".


Foto: Facebook/Iron Maiden


Andreas Tylden - Jobber på Rockefeller. Musiker i nå nedlagte band som One Tail, One Head, JR Ewing og Altaar. Jobber med to nye bandprosjekter. Har en av landets største Iron Maiden-singelsamlinger.

Foto: Privat

Hvor mange konserter med Iron Maiden har du sett?

- Har mistet tellingen. Det må være rundt 40.


Hva kan vi forvente fra konserten?

- Det er faktisk et veldig godt spørsmål. Maiden har aldri, i løpet av hele karrieren, hatt så lang konsertpause som de har hatt/har nå, og med tanke på at guttaboys har blitt to år eldre kan det jo alltids være at de har blitt litt stivere, både fysisk og musikalsk. Men Maiden er jo Maiden og har alltid levert, så jeg forventer egentlig at de leverer som alltid: bånn gass. Jeg har sett seks Legacy Of The Beast-konserter og uten å avsløre for mye er produksjonen helt enorm og setlista deretter.


Noe vi burde spesielt glede eller grue oss til?

– Gruer man seg til å gå på Maiden-konsert bør man finne på noe annet å gjøre, he-he. Det eneste man muligens kan grue seg til er om konsertopplevelsen, slik vi er vant til, på grunn av C19, vil bli annerledes. Man skal liksom stå tett i tett, med en pils i hver hånd, headbange og synge for full hals når Maiden står på scenen. Men ja, det man burde glede seg til, som i alle fall jeg gleder meg veldig til, er å igjen høre sangen “The Sign Of The Cross” som har vokst seg til å bli en vanvittig sterk livefavoritt.


Hvilke låter drømmer du om at de skal spille?

- Oisann, det er mange. Jeg kan trygt si, på vegne av samtlige Maiden-fans, at det er på høy tid at Maiden børster støvet av "Alexander The Great" og "Infinite Dreams". Fansa har ønsket disse to låtene spesielt i en årrekke. Ellers har jeg personlige favoritter som "To Tame A Land" og "(Caught) Somewhere In Time", som hadde vært en drøm å høre live, men det får vi nok aldri oppleve, dessverre.


Hvilke låter (hvis noen) kjøper du øl under?

- Helt klart "Fear Of the Dark" og "The Trooper". Ja, det er knallfete låter, men synes de er noe noe så til de grader overspilte, og jeg trenger egentlig aldri mer høre de to sangene. Med tanke på den sinnsyke backkatalogen Maiden har, burde også andre låter få komme til på setlista.


Vi takker alle superfans for deres meninger og ønsker dem en fantastisk opplevelse på Tons of Rock.

Så, skal vi oppsummere vårt lille dypdykk på hva vi vil bli servert. Vi er selvfølgelig garantert en god konsert, men også en settliste som fansen mener er sterk, blant de sterkeste på lenge. Burde vi håpe på noen overraskelser? Kanskje ikke, men det er lov og drømme. Noe annet ville ikke Iron Maiden akseptert. For det er for fansen de spiller, gamle som nye. Den legendariske tegneserieskaperen Stan Lee hadde et prinsipp. At alle tegneserier er noens første. Så la oss akseptere at Maiden spiller "Fear of the Dark" eller "The Trooper" for ´ente gang. Det er noen i publikum som hører de for første gang. De som vil bære kjærligheten og arven videre. For Iron Maiden er kjærlighet, en kjærlighet og tilhørighet til noe større. Musikken, Eddie og menneskene i bandet. Iron Maiden er familie. Uansett hvor mange familietreff du har vært på.


Under finner du en spilleliste som består av settlisten som er forventet at Iron Maiden spiller. Så kan du varme opp i god tid.


Up the irons, så sees vi på Ekebergsletta, den 23. juni!

Recent Posts

See All
bottom of page