• Bjørnar Kristiansen

Rock med døden til følge


Foto: Pixabay.com Er du halvveis interessert i musikk, så har du hørt historien om da Ozzy pissa på Alamo. Eller Phil Spector som ble fengslet for drap. Noen historier har på en måte blitt like standard for musikkelskere, på lik linje som Jack The Ripper og Ted Bundy for true crime-fans.

Det at Jon Schaffer fra Iced Earth var med på stormingen av Capitol Hill har potensiale for en slik status i framtiden.

Men her skal vi gå igjennom noen av de mindre kjente historiene fra rockens verden. Vi starter lett, med tanke på hva som kommer. Tim Lambesis (As I Lay Dying)

Foto: As I Lay Dying/Facebook Mange har et anstrengt forhold til metalsjangeren metalcore. Men faktum er sjangeren tiltrekker seg et hav av fans, og et av de større navnene innen sjangeren, er amerikanske As I Lay Dying. Frontet av vokalist Tim Lambesis, ble AILD startet i 2000, platedebuterte i 2001 med albumet "Beneath The Encasing Of Ashes" og karrieren vokste sakte, men sikkert fra det punktet. De nøt stor suksess, men det hele bråbremset i 2013 da Lambesis ble arresten og siktet for planlegging av mord på sin egen kone, Meggan Lambesis. Han erklærte seg først uskyldig i anklagene, men i løpet av prosessen, så innrømmet han til slutt alt sammen og erklærte seg skyldig. Forsvareren hans begrunnet forandringen med at Lambesis led av psykologisk påvirkning grunnet tung bruk av steroider. Lambesis fikk en dom på seks år i fengsel, en som ble startet i 2014. To år senere ble han prøveløslatt og bandet startet opp igjen, etter lange diskusjoner om det var det riktige. Gjenforeningen med Lambesis resulterte i albumet ""Shaped By Fire" som kom ut i 2019, og Lambesis har flere ganger angret offentlig på det som skjedde. Randy Blythe (Lamb Of God/Burn The Priest)

Foto: Lamb Of God/Facebook Den 24. mai, 2010, spilte det amerikanske metalbandet Lamb Of God konsert på klubben Abaton i Praha, Tsjekkia. Frontet av vokalisten Randy Blythe var bandet i startgropen av virkelig stor kommersiell suksess og stemningen var god, selv om klubben var mindre enn det de var komfortable med. En publikummer ved navn Daniel Nosek, 19 år gammel, vil øke konsertgleden ved å hoppe opp på scenen. Noe som hadde forekommet flere ganger i løpet av kvelden, da sikkerheten var heller medioker denne kvelden. Blythe hadde kastet ned flere fans fra scenen, men da Blythe kastet Nosek ned, så traff hodet til Nosek en kant og han ble slått bevisstløs. Han ble så fraktet til sykehus, men døde noen uker senere av skadene. To år skulle gå før Lamb Of God var tilbake i Tsjekkia, men i det føttene deres traff bakken, ble Blythe arrestert av tsjekkisk politi, med påstand om uaktsomt drap på Daniel Nosek. En lang rettssak senere ble til slutt Blythe frikjent, da juryen trodde på hans forklaring om en kaotisk kveld og at klubben ikke stilte med akseptable sikkerhetsrutiner. Han snakket også om mordet på Dimebag Darrell, der en fan kom seg opp på scenen og drepte Darrell på kloss hold. En frykt som har slått ringvirkninger i store deler av det amerikanske metalmiljøet. Den 5 mars, 2013 ble Blythe kjent uskyldig i uaktsomt, men moralsk skyldig i Noseks bortgang, uten noen straff. Senere skrev Randy Blythe boken "Dark Days" om tiden i Tsjekkia.

Todd Harrell (3 Doors Down)

Foto: 3 Doors Down/Facebook Todd Harrell var med i 3 Doors Down fra da de startet i 1996, til han ble sparket i 2013. I løpet av de årene nøt bandet stor suksess, ikke minst med hitsingelen "Kryptonite". Men med suksess kommer det også mange fristelser og Harrell tok for seg. Noe som resulterte i pillemisbruk og flere voldsepisoder på rullebladet. Det som til slutt sørget for at Harrell ble sparket ut av 3 Doors Down, var da han ble kjent skyldig i uaktsomt drap på Paul Howard Shoulders Jr., 47 år gammel. Harrell kjørte under tung påvirkning av diverse opiater og sentralstimulerende, da han kjørte inn i Shoulders sin bil bakfra, noe som resulterte i at Shoulders Jr. kjørte ut av veien og døde i den påfølgende kollisjonen. Harrell fikk en dom på to år i fengsel og seks års prøveløslatelse. Mens han ventet på å sone dommen, klarte ikke Harrell og holde seg unna rattet og pådro seg flere nye dommer for kjøring under påvirkning av narkotika. Dette, sammen med en straffesak for vold i hjemmet, gjorde at han da ble satt inn. Han har ikke hatt rent mel i posen siden og senest i 2018 fikk han en ny dom for ulovlig besittelse av et skytevåpen i fengsel, og fikk en ny dom på ti år. En dom han fortsatt soner for. Keith Moon (The Who)

Foto: Facebook/Keith Moon Historiene om Keith Moon virker nærmest endeløse. Fra hans genierklærte tromming i The Who, til hans legendariske festing. Noe som til slutt tok livet hans, den 7.september 1978. Men åtte år tidligere var Moon involvert i en hendelse som han slapp nokså billig unna. Moon og venner festet på en pub i Hatfield, Hertfordshire, da en krangel brøt ut med noen lokale skinheads. Moon og kompani flyktet ut i Moons Bentley, der sjåføren hans ventet. Han het Neil Boland og var en trofast ansatt av Moon. Han gikk ut for å konfrontere de lokale pøblene, da Moon bestemte seg for at han ville kjøre vekk fra puben. Det Moon ikke fikk med seg, var at Boland ble dratt inn under, og etter bilen. Han døde senere den kvelden av skadene. Keith Moon ble siktet for uaktsomt drap og fyllekjøring uten sertifikat, men ble senere frikjent for det uaktsomme drapet. Han ble bare bøtelagt for fyllekjøringen uten sertifikat, og sluppet fri til å fortsette sitt ville liv. Så heldig var ikke Neil Boland. Vince Neil (Mötley Crüe)

Foto: Mötley Crüe/Facebook Det finske bandet Hanoi Rocks hadde endelig kommet seg til Amerika og skulle erobre de amerikanske hitlistene. De ble fort venner med de festglade herrene i Mötley Crüe og den 8. desember, 1984, ble det arrangert en stor fest i anledning Hanoi Rocks sin første USA-turné. Festen tok tydeligvis av såpass at det etterhvert ble tomt for alkohol. Noe Vince Neil og Nicholas "Razzle" Dingley (trommeslager i Hanoi Rocks) ville ordne opp i. De satt seg i Neils sportsbil og kjørte ut på motorveiene i Los Angeles. Neil mistet kontroll over bilen og krasjet inn i en annen bil. Alle pådro seg skader, men det gikk hardest ut over Razzle og ble erklært død ved ankomsten på South Bay Hospital. Vince Neil ble siktet for fyllekjøring med døden til følge, men betalte 2,5 millioner dollar og satt 30 dager i fengsel. Vel ute fortsatte han sitt ville liv, men har uttalt at han angrer intenst på hele situasjonen, og at han burde vært straffet langt hardere. - I should have gone to prison. I definitely deserved to go to prison. But I did 30 days in jail and got laid and drank beer, because that's the power of cash. That's fucked up. Akkurat det er det ingen tvil om.


Jon Nödtveit (Dissection)

Foto: Dissection/Facebook Jon Nödtveit var best kjent som vokalist og gitarist i det svenske ekstrem metal-bandet Dissection, som ga ut tre album fra de startet i 1989, til Nödtveit oppløste bandet i 2006. Noe av grunnen til den moderate produksjonen kan nok skyldes at Nödtveit satt fengslet for mord i perioden mellom 1997 og 2004. Han var nemlig med på drapet på Josef ben Meddour, et drap som er kjent som "Keillers Park Mordet" i Stockholm, Sverige. Meddour var en homofil mann som møtte Nödtveit og hans venn Vlad, begge involvert i den sataniske gruppen Temple of the Black Light, en kveld i juli, 1997. De hadde drukket lenge den kvelden og praten om å drepe noen, hadde sirkulert i gruppen en lengre periode. På veien hjem, gikk de gjennom en annen park, som var et kjent møtested for homofile og kom i prat med Meddour. Han spurte dem om de var satanister og da det ble bekreftet, ble han med hjem til Nödtveit. Da Vlad og Nödtveit skjønte at Meddour var homofil, ble de sinte og stemningen surnet, noe som resulterte i at Meddour ikke ville være med inn i leiligheten likevel. Da foreslo de to at de kunne fortsette praten om satanisme i Keillers Park, som lå like i nærheten, noe Meddour takket ja til. Før de gikk dit, hentet Nödtveit en pistol og en elektrisk sjokkpistol. Vel ankommet i parken, prøvde Nödtveit og skyte Meddour med sjokkpistolen, noe som resulterte i at Meddour førsøkte og flykte. Det ble stoppet da Vlad skøyt ham i ryggen, og Meddour falt. Vlad ga så pistolen og Nödtveit som skøyt ham i hodet bakfra. De forlot åstedet og fortsatte festingen hjemme hos Nödtveit. Liket ble funnet dagen etter og en etterforskning ble startet, men politiet kom ikke fram til en løsning. Men da kjæresten til Vlad kom inn på en politistasjon i Stockholm, den 15. desember 1997, for å anmelde ham for vold, kom det fram i intervjuer, at han også sto bak mordet i Keillers Park. Hun kunne i detalj fortelle om hvordan det hele hadde skjedd, og også hvor drapsvåpenet befant seg nå. De arresterte Vlad samme dag og fant våpenet hjemme hos ham, mens Nödtveit ble arrestert tre dager senere. De ble dømt til ti år i fengsel, men Nödtveit slapp ut etter syv år. Etter løslatelsen startet han opp Dissection igjen og ga ut albumet "Reinkaos" i 2006. Karrieren varte derimot ikke lenge, da det ble annonsert at bandet skulle splittes etter en kort turné i etterkant av utgivelsen. Senere samme år fant politiet Nödtveit død i sin egen leilighet, etter et selvpåført skudd i hodet, i en sirkel av levende lys. James Back "Jim" Gordon

Foto: Jim Gordon Kanskje du ikke vet hvem Jim Gordon er. Men du har nesten garantert hørt låter som han spilte trommene på. Han startet som trommeslager for The Everly Brothers og ble kjapt en av de mest etterspurte studiomusikerne på 60- og 70-tallet. Han spilte med blant andre, John Lennon, Eric Clapton, George Harrison og Alice Cooper. Han var også med på å skrive den klassiske låta "Layla" sammen med Clapton, da de spilte i bandet Derek & The Dominos. Han sto også for trommene på Beach Boys legendariske album "Pet Sounds". En mildt sagt imponerende diskografi, spesielt med tanke på hvor lite kjent han er i dag. Og grunnen til at han har gått i glemmeboken for mange, kan skyldes at han sent på 70-tallet, begynte og høre stemmer. Han var tungt alkoholisert på dette tidspunktet og oppsøkte hjelp for lidelsene sine. Uheldigvis ble han feildiagnosistert og ble kun behandlet for alkoholismen sin. Dette resulterte i at han, den 3. juni 1983, tok en hammer og slo ned sin egen mor. Osa Marie Gordon. Han tok så en slakterkniv og stakk moren til hun døde. I rettsaken mot Gordon, skyldte han på stemmene i hodet og forklarte at de hadde drevet ham til mordet. Og det var først under rettssaken at han fikk diagnosen schizofren. Advokaten hans lyktes likevel ikke i å få han erklært utilregnelig i gjerningsøyeblikket og fikk en dom på 16 år til livstid, med mulighet for senere løslatelse. Flere forsøk på prøveløslatelse har blitt søkt om, men ingen av de lyktes. Gordon soner fortsatt dommen, med ingen løslatelse i sikte. Varg Vikernes (Burzum)

Foto: Youtube Mannen bak Burzum og en av de mest notoriske menneskene i moderne norsk historie. Født Kristian Larsson Vikernes, før han tok fornavnet Varg og artistnavnet Count Grishnackh, noe som resulterte i kallenavnet "Greven". Mordet på Mayhem-medlemmet Øystein "Euronymous" Aarseth er veldokumentert, men i korte trekk var det isfront mellom de to mest sentrale menneskene i norsk Black Metal, som endte fatalt. Kvelden den 10.august kjørte han og Snorre Ruch fra Bergen, til Aarseths leilighet i Oslo og krevde at Aarseth skulle slippe Vikernes inn. Han ville snakke om platekontrakten til Burzum på Aarseths selskap Deathlike Silence. Aarseth slapp ham til slutt inn og en krangel startet ganske fort i den lille leiligheten. Vikernes trakk en kniv og fulgte etter Aarseth mens han stakk ham i ryggen, hele seksten ganger. Til slutt orket ikke Aarseth mer og Vikernes fikk overtaket. Det resulterte i flere knivstikk, før Vikernes drepte Aarseth momentant med to stikk i hodet. Ti dager senere ble Vikernes arrestert og siktet for drapet. Han mente det hele hadde skjedd i selvforsvar, da han hadde overhørt en telefonsamtale der Aarseth påstod at han skulle kidnappe Vikernes, og så torturere ham til døde. Vikernes ble ikke trodd av rettet og ble dømt til maksimal straff, 21 år i fengsel. Inkludert i anklagene var også flere kirkebranner og en rekke andre kriminelle handlinger. I dag bor Vikernes i Frankrike, med nytt navn, etter at han ble løslatt i 2009.

Recent Posts

See All
1/2
1/1
1/2
1/1