top of page
  • Bjørnar Kristiansen

Raised Fist - Med hevet neve mot alt


Foto: Facebook/Raised Fist Våre nærmeste naboer kan sin metal. Fra utallige pionerer innen Death Metal, Meshuggah og ikke minst, Yngvie Malmsteen. Blant mange, mange andre. Og de er ikke særlig svakere når det kommer til punken. Med navn som Ebba Grön, Charta 77, Nasum, og The Hives, er svensk punk bunnsolid. Men et band som ikke alltid har fått den fortjente oppmerksomheten her hjemme, er Tone Of Rock-aktuelle Raised Fist.


Med inspirasjon fra band som Rage Against The Machine, Earth Crisis og andre band med røtter i amerikansk Hardcore, ble Raised Fist startet i 1993, i Luleå. Besetningen bestod da av Alexander Hagman (vokal), Andreas Johansson (bass), Petri "Pecka" Rönnberg (gitar) og en gitarist til, som er kjent under navnet "Peson". Det er kun Hagman og Johansson som er igjen i dagens versjon av bandet.


Foto: Facebook/Raised Fist (meget tidlig sådan) De skilte seg ut hjemme i Luleå, en by som ikke er notorisk for sin sterke hardcore-scene. Men med sin ganske unike miks av punk, hardcore og metal, kan man trekke en parallell til deres landsfrender i Refused. Albumet "Fuel" kom fem år etter oppstarten og allerede her var mye av oppskriften på plass. Rifftunge låter med Hagmans karakteristiske vokal i front. En pangstart

Debuten ble gitt ut på legendariske Burning Heart Records (Sverige), et selskap som skulle følge bandet helt til 2015, da de ga ut "From The North" på amerikanske Epitaph Records. Andre kjente band som har vært innom Burning Heart, er The Hives, Millencolin, Refused og våre egne gutter i Turboneger. Kort oppsummert, en meget imponerende diskografi for det "lille" selskapet fra Örebro.


Video: "Friends And Traitors" fra albumet "Veil Of Ignorance" (Burning Heart, 2009) Det har blitt syv album til nå for Raised Fist, med "Anthems" (2019) som det siste så langt. Oppmerksomheten rundt har vokst seg større, om i et tregere tempo enn hva andre band nyter. Men respekten de får fra sine samtidige, er astronomisk mye større. Musikken er for viktig til at man skal bry seg om salgstall og visninger på YouTube.


Den musikalske utviklingen til Raised Fist kan oppsummeres slik. De har blitt mer komplekse, men også mer melodiske. En utvikling mot det tilgjengelige , uten noen kompromisser på veien. Ikke helt ulikt hvordan den amerikanske metalcore-scenen har utviklet seg. En scene som Raised Fist passer meget godt i.


Men hva kan vi forvente oss på Tons of Rock?

Raised Fist er ikke et hevet knyttneve. Mer en knokejernkledd knyttneve rett i nesebeinet. De er rett og slett, majestetiske. Spesielt vokalisten Hagman er et skue, der den svenske muskelbunten bruker hele scenen, nærmest hele tiden. Og med sin imponerende fysikk, så er det som Supermann har blitt vokalist i et svensk metalcoreband. På nippet til for mye.


Video: Raised Fist på Brutal Assault (2019) Og det er egentlig en god oppsummering av Raised Fist, generelt. Det høres ut som de alltid er på kanten av stupet. Rett før de mister kontrollen over sin egen musikk. Men frykt ikke. Etter 28 år som band, har de alt i sin hule hånd.


Hvis det er en konsert på Tons of Rock som nesten garantert kommer med kaosgaranti, så er det Raised Fist. Det vil være bein og armer overalt, ikke minst på scenen. Så smør deg godt inn med solkrem, ta på deg de skoa som kan mistes, så sees vi i moshpiten på Ekebergsletta. Vi er de lengst foran med knyttnevene høyt hevet.


Video: "Into This World" fra "Anthems" (Epitaph Records, 2019)Recent Posts

See All
bottom of page