top of page
  • Writer's pictureEric Sharma

Påstanden: Torgrim TorveTorgrim Torve er vokalist i Dunderbeist som slapp albumet "Uro" igår, 16. April. I tillegg er han kunstner og mannen med den tunge børen av å svare på ukas påstand.


Påstand: Band burde ikke snakke mellom låtene.


Som så mye annet i den spalten her så har en slik påstand flere svar enn ett. Undertegnede er en av de som fort kan ty til tullpreik mellom låter som han selv har vært med på å formidle. Ofte er det på grunn av munndiare og oppblåst ego som han fort kan få på ei scene der andre står lavere i terrenget enn deg og du er hevet over massene og egoet ditt plutselig gjør et byks i forhold til en helt vanlig mandag på verkstedet på Alnabru. Da er det fort gjort å ty til fraser som «herregud så vakre dere er! Dere må være den vakreste ansamlingen mennesker som fins i Nord Europa, jeg mener helt ærlig at byen deres er utrolig mye bedre enn nabobyen som vi besøkte i går!» Dette forutsetter at publikummet som står lavere i terrenget er helt med på hva som foregår på scena og spiser alt som kommer derifra rått så klart. Hadde de vært litt skeptiske og du representerer bare nok et band på en varm formiddag på en festival i mellom-Europa foran en håndfull skinnjakke-kledde stereotyper så hadde saken så klart vært en helt annen. Sjansen er til stede for at du fort hadde da ramla over på den lett patetiske siden av skalaen. Samtidig så er det så klart en viss sjanger begrensning her å ta til etterretning. Spiller du lavmælt americana så passer det ikke like bra å vræle; «oi! oi! oi!» på hvert basstrommeslag.


Jeg tror at det å si noe vettugt mellom låtene ofte har en sammenheng med tekstmaterialet. Dårlige tekster og nødrim viser seg ofte frem som like dårlig småprat mellom låtene. Som en liten anekdote her så spilte vi en jobb i Lillehammer (den lille bror byen litt nord for den fantastiske byen Hamar) i 2007. Der hadde vi to semi-nydelige oppvarmingsband. Først ut var bandet Shutdown. Band nummer to, som tydeligvis var hakket kvassere enn oppvarminga, het «Mental Shutdown». Sistnevte syns at de hadde en fordel på bandet før med det litt mindre beskrivende bandnavnet, og derfor blomstra selvtilliten og det var ikke tvil om hvem som hadde mest å si mellom låtene. Hvor interessant det var får de som var der svare for. Selvtillit er nok en avgjørende faktor for hvor mye bullshit som kan komme fra en scenekant.


Så har du de hendelsene som går langt over hodet alle de som ser på. Innimellom så må en stakkars frontfigur sminke hendelser som skjer på scena med en eller annen form for improvisert stand up linje som så alt for ofte oppleves sjukt anstrengt. Når den herre føkkings bassisten nok en gang ikke gadd å skifte strenger før gig,

strengene ryker, og den stakkars sceneteknikeren må skifte strenger mens den som prater svetter blykuler mens det lires av tørrvittighet fra scenekanten av et stk mol-stressa frontfigur som må lene seg på det han har av selvtillit før alt går gæli.


De som har en eller annen politisk eller ideologisk agenda er en annen historie for seg selv så det gidder jeg ikke ta opp en gang. Klarer de å vinne en sjel eller to så all ære til deg for det.


Samtidig så er det viktig å sette pris på hvor viktig publikum kan være for en fantastisk konsertopplevelse. Det å se folk som du aldri har sett trynet på før som synger låtene dine ordrett med en lidenskapelig innlevelse oppfordrer jo så klart til at du vil si noe til de etterpå. Og ikke minst takke for at de har kommet og vil være med å dele det som kommer fra scena.


Men bør publikum snakke mellom låtene? Det er en like lite interessant diskusjon som om band burde snakke mellom låtene eller ikke. Jeg er en av de som har fått kjeft utallige ganger av dedikerte fans under andres konserter fordi jeg hadde noe utrolig viktig å si til f.eks makker og copilot Ronny Råskinn (gitarist Dunderbeist) mens det var stille og applausen hadde lagt seg. Men når du ser noe som er fett eller ikke, så trenger jeg å si ifra om det. Jeg tror jeg har skikkelig problemer med folk som faktisk gidder å kjefte på andre folk mens det gjaller i en diger PA fordi noen sier at de liker det de ser/hører. Da har du feil fokus tenker jeg. Ser du på ei lita vever jente med kassegitar og ALT er stille så er det en helt annen case så klart. En regel funker sjeldent for alt, akkurat slik som bastante påstander.


Dunderbeist sitt nye album "Uro" er å få hørt alle steder der god musikk kan høres nå!

Recent Posts

See All
bottom of page