top of page
  • Writer's pictureEric Sharma

PÅSTANDEN: Morten Ståle Nilsen


Kronikkforfatteren på konsert med Swedish House Mafia (han var ung og trengte pengene) i Telenor Arena i desember 2012. Den dårlige lyden var én ting. At det var minusgrader i salen var heller ikke bra. Foto: Privat.


På lørdager lirer The Holy Grail fra seg vågale og tidvis kvalme påstander som vi ikke nødvendigvis alltid står for sjøl, men kanskje har hørt på byen, lest i sosiale medier eller lignende. Så ber vi kjentfolk reagere med sine tanker og meninger.


Til å svare på denne ukas påstand har vi fått med oss en herremann med en svært solid journalistisk knyttneve, nemlig filmkritiker og journalist Morten Ståle Nilsen.


PÅSTANDEN: "Det har blitt trendy å syte og klage over lyden i Telenor Arena"


Det har det, helt åpenbart, selv om vi av pandemiske årsaker dessverre ikke har hørt noe til denne sytingen og klagingen på lang, lang tid.


Å syte og klage er dypt tilfredsstillende for de fleste av oss, og jeg kan ikke huske en tid da det norske konsertpublikummet ikke har kost seg med denne øvelsen.


Så skal det sies at publikum i dette tilfellet har et poeng: Lyden på Telenor Arena har i overveiende grad vært forbrytersk rævva. Den første konserten undertegnede så der ute, med Metallica (spør ikke om når det var, jeg husker aldri sånt) er sågar mitt livs verste konsertlyd-opplevelse.


Hadde jeg ikke visst at det var Metallica som sto der nede, på en rund scene midt på gulvet, og om det ikke hadde stått «Metallica» på billetten, ville det sikkert tatt meg 15-minutter-til-en-halvtime å høre at det var de som spilte.


Det er verdt å spørre seg selv om hvor ansvaret for dette ligger. Finnes det noen skjellig grunn til at det skal være dårlig lyd på konserter i våre dager? Nå som alt – PA-anlegg inkludert – er kommet så langt? En lydtekniker vil trolig svare «nei». Dersom det er dårlig lyd på en konsert, samme hvor den er, er det noen som ikke gjør jobben sin.


Ellers så kan det være at artisten, eller vedkommendes management, ikke har tatt seg råd til å reise rundt med alt det de trenger for å låte bra, og har leid inn sub-standard utstyr i landet man spiller i. Artister som tar dette med konsert-lydkvalitet på alvor, og er villig til å betale for det, fikser som regel biffen. Har du noen gang hørt dårlig lyd på en – tja, en Roger Waters-konsert, for eksempel? Nei? Selv ikke i Telenor Arena? Det er det nok årsaker til.


Jeg er gammel nok til å huske at folk sutret og klaget over lyden i Drammenshallen, Skedsmohallen og Ekeberghallen (dog ikke Njårdhallen!). Jeg har selv sutret en hel masse over lyden på for eksempel Valle Hovin. (Utendørskonserter – der har du en type arrangementer som er uforutsigbare på en helt annen måte enn konserter under tak, der en rekke lydfiendtlige fenomener kan forekomme – ikke minst vind).


Jeg kan også huske å ha sutret om lyden i Oslo Spektrum. Det gjør jeg ikke lenger. Omtrent samtidig med at Telenor Arena ble åpnet, gikk liksom lyden i Oslo Spektrum fra å være metallisk, hard og kald, til å bli varm, ren og klar – kort sagt aldeles utmerket. Det kan skyldes at lyden med ett fremsto som god i sammenligning med Telenor Arena. Mest sannsynlig skyldes det utbedring av lydanlegget der nede, og lydfolk med peiling.


Kan noe lignende skje på Telenor Arena? At alt plutselig bare ordner seg? Vi kan jo håpe på det. Jeg tror det var på den siste konserten jeg var på der ute (igjen: husker ikke hvem eller når) at jeg skrev noe om at lyden for en gangs skyld slett ikke var så gæær’n. Asbjørn Slettemark sendte meg da en link til en tweet: De som jobbet på arenaen hadde tatt en utskrift av sitatet og hengt det opp på veggen!


Da fikk jeg litt dårlig samvittighet for all sytingen og klagingen, og syntes synd på de som jobber der – og sikkert gjør så godt de kan.


La oss i første rekke håpe at vi alle en dag skal kunne gå på konsert igjen. Jeg går ikke på konserter i «embets medfør» lenger, og som privatperson skal det mye til for at jeg betaler ekte penger for gigs i saler og haller med med over 2000 publikummere (Yngwie tok feil: Less is faktisk more).


Men i januar 2021, etter ett år uten noe som helst, er jeg villig til å innfinne meg hvor som helst. Heri opptatt Telenor Arena, med eller uten rævva lyd.


Recent Posts

See All
bottom of page