- Bjørnar Kristiansen
Orbit Culture - Helt uten grenser

Foto: Facebook/Orbit Culture Svensk Death Metal har aldri stått stille. Etter sjangerens fødsel har søta bror levert band etter band som sprenger rammene for hva som kan kalles Death Metal. Mange purister snur seg nok i en tidlig grav, men for mange av oss står Sverige som det sterkeste landet for Death Metal, etter Amerika. Med sin medfødte sans for melodi, har svenskene etterhvert fått en meget imponerende liste over band som er store, verden rundt. Og det er fullt mulig at Tons of Rock-aktuelle Orbit Culture kan føye seg inn på den listen. Først, la oss ta en nærmere titt.
Niklas Karlsson (vokal, gitar) startet bandet sammen med den tidligere gitaristen, Maximilian Zinsmeister, tilbake i 2013. Selv om de begge spilte i andre band, så ville de samarbeide sammen, da den musikalske visjonen de delte, var større enn de fleste. De ville ta et solid grunnlag fra den svenske Death Metal-historien, men også blande inn elementer fra moderne amerikansk Death Metal, og ikke minst paralleller til band som Metallica og Lamb Of God. Markus Bladh (trommer) og Christoffer Olsson (bass) slo tidlig følge med de to vennene. Enorm produktivitet
Allerede i det første året som band, slapp Orbit Culture sin debut, den selvutgitte EP-en "Odyssey". Produksjonen låt bra og bandet var tidlig samspilte, så "Odyssey" fikk godt med oppmerksomhet lokalt, i hjembyen Eksjö. Dette inspirerte selvfølgelig så allerede året etter kom debutalbumet, "In Medias Res". De egenproduserte også en musikkvideo til singelen "Obscurity", som i skrivende stund har over femti tusen avspillinger på YouTube. Noe som beviste at dette bandet hadde noe for seg.
Veien videre med nytt mannskap
Orbit Culture har opplevd en del skifter i besetningen, tross bandets korte levetid. Først ut døra var faktisk bandets co-stifter, Maximilian Zinsmeister. Prioritering av utdannelse vant over spillelysten, og han ble erstattet av Richard Hansson. I denne samme perioden jobbet bandet med sitt kommende album, "Rasen", som kom ut i 2016. Rett etter at det var sluppet, takket også bassisten Christoffer Olsson for seg, og ble erstattet av Fredrik Lennartsson. Olssons exit var også på grunn av studier og tidsmangel.
Gjennombruddet
Musikkvideoen til singelen "Sun Of All" kan regnes som bandets gjennombrudd, i hvert fall når det kommer til oppmerksomhet fra utenfor hjembyen. Den har oppnådd over 600 000 avspillinger, og har garantert generert en rekke fans for Orbit Culture.
Den som venter på noe godt
I tiden mellom album, ga Orbit Culture ut EP-en "Redfog" så ventetiden på et nytt album ikke skulle dempe interessen for alle de som hadde oppdaget dem gjennom suksessen med "Sun Of All". Tre av låtene ble gitt ut som singler og alle tre har nå over en million avspillinger på streamingtjenester. Meget imponerende tall så tidlig ut i en karriere. Men denne tiden viste seg også som for mye for Markus Bladh som sendte trommestolen videre til Christopher Wallerstedt.
Endelig på plass
Denne besetningen av bandet har derimot vist seg som ganske bunnsolid. Og det var denne gjengen som skapte monsteret som er bandets tredje og foreløpig siste album, "Nija" (2020). En monolitt av en sak, der det blander inn ingredienser fra de fleste subsjangere som finnes der ute. Death, Thrash, Djent og Groove ble mikset sammen i en blanding som er umiskjennelig Orbit Culture. Alltid ledet fram av den imponerende vokalen til Karlsson og bandets evner som instrumentalister.
Lokkemat for de nysgjerrige
Så hvorfor skal du se Orbit Culture på Tons of Rock? Du skal gi dem en sjanse uansett hvilke jakkemerker du har sydd på. De aller fleste med sans for tung musikk, vil finne noe de liker i musikken til Orbit Culture. Om det er de melodiske sidene, eller de mest brutale for være opp til hver enkelts gane og smak, men vi som elsker en god miks vil garantere kose oss gjennom hele konserten. Ryktene går nemlig om at bandet er over gjennomsnittet solide live, selv om de store turneene måtte utsettes på grunn av pandemien. Vi gleder oss!

Foto: Facebook/Orbit Culture