top of page
  • Jørn Brekke

Superfan: Metallica


All foto: Privat / Jon Enger


I det ganske land finner vi en del såkalte "superfans": de har funnet akkurat sitt band, ingenting kan overgå akkurat det bandet, og finnes det klenodier med bandnavnet på? Ja, da man bare ha det. Et kaffekrus med Modern Talking på? Vaskeekte Bobbysocks-dongeribukser? Limiterte Danzig-appelsiner? Inn i samlinga skal det. Undertegnede har tatt en prat med Norges - og etter eget utsagn, en av verdens - største samlere av Metallica-relatert merch, klenodier, samleobjekter og stæsj: Jon Enger. Jon jobber som bookingmanager i Live Wire Concerts, og har hatt en fot eller to i musikkbransjen i årevis.


Kan du fortelle litt om ditt første møte med Metallica?

Jeg hadde en syv år eldre bror som introduserte "Creeping Death" for meg i en alder av 12 år, da den kom ut i 1984, og jeg ble solgt fra første stund! Det ledet raskt videre til fullengderen "Ride The Lightning" og debutalbumet "Kill Em All"!

Hva var det som gjorde at du skjønte at Metallica var bandet for deg?

Jeg ble revet med fra første stund! Brutaliteten, ærligheten, og rett frem thrashmetal in your face som overgikk alt annet. Riktig nok så har de utviklet seg og eksperimentert med låtmaterialet etter det store gjennombruddet med "Black Album", men jeg synes det er masse godbiter på både "Load" og "Re-Load", og "Hardwired... To Self-Destruct" synes jeg faktisk var veldig bra! 


Vet du ca hvor mange ganger du har sett dem live? Og kan du rangere topp 3 av de konsertene du har vært på?

Jeg har sett Metallica ca 40 ganger, og alle ganger uten unntak de har spilt i Norge!


1. plass er Skedsmohallen, 25. september 1986, mest for at det ga et så voldsomt inntrykk på en 14 åring, og jeg fikk se de live med Cliff Burton. Hvor jeg forøvrig traff Cliff og han signerte min t-shirt. Dette kan leses om i "Back To The Front"-boka av Matt Taylor fra 2016. Jeg har selvfølgelig deluxe-utgaven med en bit av en av flightcasene Metallica brukte på "Master Of Puppets"-turneen!

2. plass går til House of Vans, London 18. november 2016. Det å stå på første rad og oppleve Metallica på en scene tilsvarende John Dee var helt sinnsykt!

3. plass må bli Abu Dhabi i de Forente Arabiske Emirater i april 2013 (det er også det lengste jeg har reist for å se dem. Jeg hadde planer om å se dem i Argentina i år, men så kom coronaen og satt en stopper for det). Det var noe med settingen, og det å være blant masse likesinnede fans som kastet burkaen, og hadde full metal-mundur under når de rocket løs til konserten!

Musikk forener folk, uansett rase og religion!

Du har en ganske rå samling med Metallica-relaterte klenodier. Omtrent hvor stor er samlingen? Hva er den mest obskure tingen du har? Og kan jeg spørre om hva den dyreste er?

Ja, jeg ligger nok veldig langt opp på lista over de som har størst samling i verden, og troner blant de med verdens største samling - ihvertfall på "stæsj". Det er en annen i Norge som har verdens største samling med Metallica-vinyl/CD, med over 3000 titler på Discogs.com! Jeg foretrekker vinyl, men det går i CD, kassetter og laserdisc også. Dessuten har jeg en stor forkjærlighet for skateboard, og har per i dag 30 forskjellige Metallica-skateboards, hvorav seks av de er old-school "Zorlac"-brett fra slutten av 80-tallet. Bare verdien på de er nok på et sekssifret beløp!

Har ikke noe tall på hvor stor samlingen er, da det er alt fra figurer, "Funko Pops", plakater, Monopol-spill, kopper og glass, til en anselig mengde CD-er, kassetter og vinylplater. De mest obskure/rare tingene er kanskje en uoffisiell russisk Metallica-babushka, og en promosjonell "Garage Inc."-veske med sikringer, lommelykt, startkabler og refleksvest til å ha i bilen!

Dyreste er nok testpressen av "Jump In The Fire" Uncut Picture Disc (se øverste bildet i saken, red.anm.), eller plakaten fra Skedsmohallen i 1986 (den som faktisk hang inne i selve hallen). Har sett tilsvarende plakat gå for kr. 16000+ på auksjon i Sverige!

Også har jeg jo en del signerte album, blant annet "Kill Em All" og "Creeping Death", signert av alle i bandet - inkludert Cliff Burton.

Hva ville du sagt til gutta om du fikk samlet gutta i et rom i 30 minutter, og de ga sin udelte oppmerksomhet til deg?

Jeg tror faktisk jeg hadde vært litt sånn "I'm not worthy", som i Waynes World. Haha! Jeg ville nok ha pratet om hva de selv samler på, hva de har som favoritter og hva de interesserer seg for. Hva de selv har tatt vare på av memorabilia (privat) fra glansdagene rundt starten og til 1991-93.

Temaet med vinyl-bootlegs fra 80-tallet og hva de synes om det kunne vært veldig interessant, for det ryktes om at Lars Ulrich selv kjøper og tar vare på alt som blir utgitt med dem. Så dét, og eventuelt kunne få sett hans private samling hadde vært veldig kult!  Hvor de selv tror de hadde vært hvis Cliff fortsatt hadde vært i live, om hvor lenge de har planer om å holde det gående. Hvorfor de pøser ut med så mye fete fristelser for samlere som meg som ikke greier å motstå å kjøpe, spesielt tatt opp shippingen fra Met-Club som koster det hvite i øyet, og toll og avgifter som kommer på toppen av det igjen. Bruker jo nok penger på de som det er, og har vel kanskje finansiert noe av kunsten til Lars Ulrich alene!

Metallica er i full låtskrivermodus om dagen ryktes det. Hvilken retning tror du de tar på neste skive, og hva håper du selv på?

Jeg håper de finner litt tilbake til røttene, men en blanding av "...And Justice For All" og "The Black Album" kunne vært interessant! Tenker Flemming Rasmussen eller Bob Rock som produsent kunne gjort det spennende!

Grei ut dine tanker om Lulu?

Komplett skrot! Jeg anser ikke det som et Metallica-album. Det er et Lou Reed-album med gutta i Metallica som backing band. Jeg har kun én CD av den i samlingen, og det er fordi jeg fikk den gratis!

Kan du beskrive drømme-gigen om du fikk se Metallica på hvilken som helst venue i verden? Hvem skulle vært support? Og hvor skulle det i så fall vært?

Svett og intimt på Sentrum Scene (Jeg hadde heller betalt kr. 5000,- for en billett for å se de der, enn kr. 7-800,- for å se de på Telenor Arena)! Support skulle vært The Cult, som hadde spilt "The Sonic Temple" i sin helhet!

Til sist: hvordan tror du Metallica hadde vært om de ikke hadde sparka Dave Mustaine ut?

Vanskelig å si. Tror ikke det hadde vært så bra for utviklingen, da bandet har flere sterke personligheter, og det hadde nok ikke gått bra i lengden! De hadde nok mest sannsynligvis vært oppløst, og medlemmene hadde startet andre band, hahaha. Det hadde vært mer interessant å se hvilken retning det hadde gått hvis Cliff Burton fortsatt hadde vært i live!


Her har Jon filmet en liten del av samlingen sin (foto: Jon Enger):


Se mer av samlingen til Jon i bildekarusellen under:


(Red.anm: Undertegnede spiller i et band signert til Live Wire Booking. Dette påvirker ikke redaksjonelle avgjørelser og har heller ikke hatt innspill på utformingen av artikkelen.)

Recent Posts

See All
1/2
1/1
1/2
1/1
bottom of page