• Bjørnar Kristiansen

Ildsjeler med store drømmer


Foto: Facebook/Fire From The Gods


Et av de mer ukjente banda som skal spille på årets Tons of Rock, er amerikanske Fire From The Gods. Med sin blanding av melodisk Metalcore. Rap og Nu-Metal, vil de garantert skille seg ut på Ekebergsletta. På den beste måten. For musikken til Fire From The Gods er drevet av et engasjement som skinner utrolig sterkt. Hvor kommer så alt dette fra? La oss dykke dypere.


Fire From The Gods ble startet i 2007 og etter en rekke medlemsskifter har de landet på dagens besetning. AJ Channer (vokal), Jameson Teat og Drew Walker på gitarer, Bonner Baker (bass) og Richard Wikander på trommer. De har gitt ut tre studioalbum til nå, med "American Sun" fra 2019 som det foreløpig siste.


Foto: Facebook/Fire From The Gods

Nu-metal har for mange vært et skjellsord lenge nå. Band som Korn, Deftones, Limp Bizkit og en endeløs rekke med kopier, var alt man skulle mislike, som "true metalhead". Borte var skinnjakkene og det tynne, lange håret. Og byttet ut med Adidas-dresser, Rap og mer innadvendte tekster. Metallen hadde blitt mer som en tenåring med angst, enn Rom Halford på Harleyen. Men forandringer blir sjeldent permanente og sjangeren døde ut, nesten like fort som den vokste seg stor. Noen få band overlevde og holder på i dag.


Hvorfor skriver jeg så mye om Nu-Metal? Hva har det med Fire From The Gods og gjøre? Egentlig alt. For vi hadde nok ikke hatt den type musikk som Fire From The Gods spiller, uten de fem årene med Fred Dursts pubertale tryne. Men vel så viktig er band som Rage Against The Machine, Killswitch Engage og Skindred. Muligens en klype Sevendust også. Tung og melodisk Metal, med innslag fra Rap og elektronika. Linkin Park har nok også vært i rotasjon hos Fire From The Gods.


Vi kan diskutere de forskjellige sidene ved internettets påvirkning på musikk, på både godt og vondt. Men en utrolig viktig og interessant effekt av streamingtjenester og nettsteder som Youtube, er at alt er tilgjengelig for yngre musikere. De kan finne inspirasjon i alle hjørnene av Rock og Metal. Like som de er inspirert av Metallica, kan de også være vel så inspirert av Lil Pump og belgisk EDM, for den saks skyld. Sjangerblanding er ikke lenger så stigmatisert som det engang var.


Og dette hører man veldig godt i et band som Fire From The Gods. De har sine røtter i mange blomsterbed og bryr seg null om hva du mener. Er du med på laget, så er du hjertelig velkommen. Skal du derimot surmule om at musikk skal være "Trve Kvlt", så trenger de deg ikke. En ekstremt forfriskende holdning, i en bransje preget av desperasjon de siste årene. Spesielt i de øvre lagene av tyngre musikk. Ingen tør ta sjanser, men de uredde blir kritisert for å selge seg. Skal ikke være lett, dette bandgreiene? Og hadde ikke noen revet ned alle disse reglene, så hadde vi ikke hatt band som Rage Against The Machine, Tool eller Mastodon.Så når du setter deg ned i forkant av neste års festival med programmet og skal bestemme deg for hva du skal se, ta en sjanse og plott inn Fire From The Gods også. Det kan være du bare beviser for deg selv, nok en gang, at du ikke liker denne typen for tung musikk. At Nu-metallen var ødeleggende. At Rage Against The Machine var prekende og masete. Men det er også en stor sjanse for at du får se et band som vil overbevise deg. Om at sjangre kan blandes. Så lenge det er gjort med en ærlighet og kjærlighet til hva man holder på med. At det føles ekte. Som Fire From The Gods.


Dét er hva "Trve Kvlt" burde handlet om.


Recent Posts

See All
1/2
1/1
1/2
1/1