top of page
  • Bjørnar Kristiansen

Hva skjedde etterpå?


Foto: Nirvana/Black Sabbath/Queens Of The Stone Age/Facebook


Nirvana, Black Sabbath og Kyuss. Alle tre gruppene har betydd ekstremt mye for rocken, både i sin samtid og i ettertid. Men hva skjedde med medlemmene etter at banda ble oppløst? Og hva driver de med i dag? Dette skal vi se litt nærmere på.


Black Sabbath (1968-2017)

Fra venstre: Bill Ward (trommer)/Geezer Butler (bass)/Ozzy Osbourne (vokal)/Tony Iommi (gitar)

Foto: Black Sabbath/Facebook


Etter starten i 1968, holdt de fire originale medlemmene sammen fram til 1979, da vokalist Ozzy Osbourne ble sparket ut. Ozzy fant medlemmer til sitt nye band og Tony Iommi (gitar), Bill Ward (trommer) og Geezer Butler (bass) fant den lille mannen med den store stemmen, Ronnie James Dio. Senere har det blitt flere gjenforeninger med forskjellige varianter av de fire originale, før det hele tok helt slutt i 2017. Men opp igjennom har de også vært med i andre bandprosjekter, noen som du kanskje til og med har glemt.


Ozzy Osbourne

Solokarrieren til Ozzy, har de fleste med sans for tyngre musikk, fått med seg. Tolv album, en realityserie som virkelig etablerte Ozzy som kjendis i USA og mange år med suksessfestivalen Ozzfest. Osbourne har ikke gitt seg, og jobber i disse dager med sitt trettende album.


Tony Iommi

Etter at Black Sabbath kvittet seg med Ozzy, var besetningen aldri særlig fast. Iommi styrte skuta hele veien, mens de andre dukket opp når det passet. Vokalister som har sunget i Sabbath, er både lang og imponerende. Dio, Ian Gillian (Deep Purple), Glenn Hughes (Deep Purple), Tony Martin og Rob Halford (kun live) har alle vært bak mikrofonen i Black Sabbath. Før da selvfølgelig alle gjenforeningene med Ozzy og Dio. Men Iommi har også gitt ut musikk utenom Sabbath. Albumet "Iommi" kom i 2000, og var unikt da hver låt ble spilt inn med forskjellig mannskap. Kjente sangere som Phil Anselmo (Pantera), Skin (Skunk Anansie), Dave Grohl (Nirvana) og Serj Tankian er bare noen av de store talentene som gladelig bidro på albumet. På oppfølgeren "Fused" (2005) var det derimot samme besetning som spilte på hele verket. Glenn Hughes stilte seg bak mikrofonen igjen, sist hørt sammen med Iommi på Black Sabbath-albumet, "Seventh Star" (1986). Et album som visstnok skulle vært Iommis første soloalbum. I dag gjør ikke Iommi så mye, da helsen har vært svak siden han fikk en kreftdiagnose i 2012.


Bill Ward

Bill Ward spilte på ti av Black Sabbaths album, med "Born Again" i 1983 som hans siste. Etter at han forlot bandet i 1984, tok han en lang pause fra musikken, før han startet arbeidet på et soloalbum i 1989. Albumet "Ward One: Along The Way" ble utgitt i 1990, og inneholdt en rekke gjester, blant andre Ozzy, Zakk Wylde (Ozzy) og Eric Singer (Kiss). Musikalsk var albumet en blandet pakke, som gjenspeilet Wards varierte smak. Mens oppfølgeren "When The Bough Breaks" (1997), var mer det albumet som man kan forvente fra trommisen i Black Sabbath. Det var stille fra Bill Ward på solofronten etter det, før hans tredje soloalbum "Accountable Beasts" kom i 2015. Han startet bandet Day of Errors i 2017, som har gitt noen singler. Nylig innrømte Ward i et intervju, at formen ikke er den som den var, og han hadde ikke klart en turné med Black Sabbath i dag.


Geezer Butler

En av tidenes viktigste bassister har rukket en del utenfor Black Sabbath, til tross for at han har spilt på hele fjorten av bandets album. Og sideprosjektet Heaven & Hell som gjenforente Butler med Iommi og Dio, som resulterte i skiva "The Devil You Know" (2009). Men han var også innom Ozzys band, da på albumet "Ozzmosis" fra 1995. Samme år ga han også ut albumet "Plastic Planet" under navnet G/Z/R, i samarbeid med vokalisten Burton C. Bell, kjent fra Fear Factory. To år senere kom albumet "Black Science", med en helt ny lineup ved siden av Butler. Besetningen fra det albumet ble gjenforent i 2005, da med "Ohmwork". I 2017 ble Geezer med i en prosjekt som het Deadland Ritual, som ble startet av Matt Sorum (Guns N Roses). Med seg fikk de Franky Perez (vokal, Apocalyptica) og Steve Stevens, kjent fra sitt samarbeid med Billy Idol. Det ble aldri noen større suksess, og Deadland Ritual ga bare ut to singler, nemlig "Down In Flames" (2018) og "Broken & Bruised", året etter. Nylig ble Butler sitert på at prosjektet var lagt ned. Siden da har det vært stille for Butler, men mannen har aldri stått helt stille heller, så ikke bli overrasket om han dukker opp med noe nytt i nær framtid.


Nirvana (1987-1994)

Fra venstre: Dave Grohl (trommer)/Krist Novoselic (bass)/Kurt Cobain (gitar og vokal)/Pat Smear (gitar) Foto: Nirvana/Facebook


Få band har betydd like mye som Nirvana, med tanke på hvor kort karriere de faktisk hadde. Vokalist, gitarist og låtskriveren Kurt Cobain startet bandet sammen med bassisten Krist Novoselic, og de hadde flere trommiser før de fant Dave Grohl (eks-Scream). Alle musikkinteresserte med respekt for seg selv, vet hvordan det hele endte for Nirvana, men det betyr ikke at alle vet hva de gjorde etter Cobains tragiske endelikt.


Dave Grohl

Hvis man skal tenke på noe som en lykkelig slutt for Nirvana, så er det suksessen til Dave Grohl. Man kan nesten si at han steg ut av skyggen til Cobain, og blomstret til den stjernen han er i dag. Han er selvfølgelig best kjent for Foo Fighters, som han startet ganske rett etter Cobains selvmord. Et soloprosjekt som senere ble til det bandet vi kjenner i dag. Og deres tiende album, "Medicine At Midnight" kom ut i februar i år. Et album som bare bekreftet deres status som et av verdens største band, uansett sjanger. Men Grohl har også vært innom andre prosjekter siden tiden i Nirvana. Han har spilt på alle albumene til Jack Blacks band Tenacious D og spilt selveste Satan i videoen til hitsingelen, "Tribute".

I 2002 tok han seg en liten pause fra Foo Fighters og ble med i Queens Of The Stone Age på deres klassiske album, "Songs For The Deaf" og en del konserter i etterkant. Han returnerte til trommestolen i QUOTSA på "Like Clockwork"-skiva i 2013.


Samarbeidet med Josh Homme fra QUOTSA stoppet ikke der, og de startet supertrioen Them Crooked Vultures sammen med John Paul Jones, bassisten i legendariske Led Zeppelin. Det ble med ett album, nemlig "Them Crooked Vultures" fra 2009. Det har vært snakk om en gjenforening, men ingenting har blitt satt i sten.

Det nærmeste Grohl har kommet til et rent soloalbum til nå, er hans kjærlighets til hard rock og metal, nemlig Probot-albumet fra 2004. Her samlet han alle sine favorittvokalister fra de tyngre sidene av rocken, og lagde en låt til hver og en av dem. Helter som Lemmy, Max Cavalera og Cronos (Venom) var med på det som ble nok en suksess for Dave Grohl.

Det er svært få, hvis noen, fiaskoer i Grohls liv og virke siden han var med i Nirvana. Så heldig var ikke hans gamle kollega, Krist Novoselic.


Krist Novoselic

Det skulle ta tre år før Novoselic returnerte offentlig til musikken. Han startet bandet Sweet75 sammen med vokalisten Yva Las Vegas og ga ut albumet "Sweet75" Til tross for hjelp fra Lemmy og Pete Buck (REM), ble Sweet ingen stor suksess. Albumet ble møtt med lunkne kritikker og live var de heller inget fyrverkeri. Bandet ble lagt ned første gang i 1998, med et nytt forsøk på et album i 2000, noe som aldri ble noe av.

Novoselic startet så et nytt prosjekt i 2002 med Curt Kirkwood (Meat Puppets) og Bud Gaugh (Sublime) som ble døpt Eyes Adrift. Også her ble det med ett album, også det selvtitulert, før bandet ble oppløst etter at albumet floppet fullstendig, i 2003.


Noe som førte til Novoselic erklærte at han ville slutte med musikk helt og holdent, da han hadde fått en avsmak for forretningsdelen av bransjen. Men en gammel sirkushest kan ikke alltid holde seg helt unna og han ble med i undergrunnsheltene Flipper.

Han skrev låter med bandet, men sluttet på grunn av manglende mulighet til turnering, bare ett år etter at han ble med.

Nå for tiden fokuserer Novoselic helt på bandet Giant In The Trees, som spiller en alternativ form av bluegrass. De har gitt ut to album, med "Volume 2" fra 2019 som det foreløpig siste. Utenom forskjellige gjesteopptredener og studioarbeid med Foo Fighters, har Novoselic brukt mye tid på sitt politiske engasjement. Pat Smear (1993-1994)

Med en fortid i det notoriske punkbandet The Germs, ble Smear tatt med i Nirvana som gitarist i 1993. Etter at Nirvana møtte sitt endelikt, ble han med i Foo Fighters, men sluttet i 1997. Til tross for at han holdt en ganske lav profil i tiden etter det, var han med i et gjenforent The Germs, i anledning filmen "What We Do Is Secret" (2007). Den handlet hovedsakelig om vokalisten i The Germs, Darby Crash. De dro også på turné, da med Shane West på vokal. Han spilte Darby Crash i filmen. I 2005 dukket Smear oftere og oftere opp på scenen med Foo Fighters, før han ble et fulltidsmedlem igjen i 2010. En posisjon han har den dag i dag. Han har også vært involvert i en rekke mindre prosjekter som 45 Grave, Twisted Roots, med flere.


Kyuss (1987-1995), Kyuss Lives! (2010-2012)

Fra venstre: John Garica (vokal)/Brant Bjork (trommer)/Scott Reeder (bass)/Josh Homme (gitar)

Foto: Paul Natkin


Dagens versjon av stonerrock hadde ikke vært den samme uten Kyuss. Med latterlig tunge groove og en godt innrøyka stemning, leverte de noe som mange har etterlignet, men aldri toppet. De ble aldri noen gigantisk kommersiell suksess, men deres innflytelse i sin ettertid, kan ikke regnes i penger. På sine fire album tok de arven fra band som Black Sabbath, Masters Of Reality og muligens litt Grateful Dead og skapte et musikalsk univers som var kun deres. Ingenting varer evig sies det, og i 1995 var det slutt for Kyuss. Josh Homme (gitar) følte at tiden var over for bandet og ble med Screaming Trees på turné. De splittes som venner da, men har senere kranglet en del over rettighetene til navnet. Men hva skjedde etter splittelsen?


Josh Homme

Ikke mange regnet med at den sjenerte gitaristen fra Kyuss, skulle blomstre til den rockestjernen han er i dag. Etter en EP under navnet Gamma Ray, ble hans nye hjertebarn døpt om til Queens Of The Stone Age. Navneskiftet kom etter at det tyske powermetalbandet truet med rettssak. Og veien derfra var strake veien til internasjonal suksess. Det selvtitulerte albumet "Queens Of The Stone Age" kom i 1998, som så Homme gjenforent med Nick Olivieri og Alfredo Hernandez, som begge var innom Kyuss. Men det skulle virkelig ta av for QOTSA med oppfølgeren, "Rated R"(2000). Med hitsingler som "The Lost Art Of Keeping A Secret" og "Feel Good Hit Of The Summer" tok dem til hitlistene for første gang i QOTSAs karriere. Bare to år senere kom albumet "Songs For The Deaf" og Homme kunne slå seg til ro med at QOTSA var blant verdens største rockeband. Medlemmene har kommet og gått, men Homme har aldri blitt stoppet opp særlig lenge. Det har blitt syv album til nå, med "Villains" (2017) som det foreløpig siste.


Man skulle kanskje ikke tro at Homme hadde rukket så mye annet, ved siden av hovedbandet. Men mannen er urovekkende produktiv og har vært med på et lite hav av sideprosjekter. Som nevnt tidligere i artikkelen, var han med i Them Crooked Vultures, sammen med Dave Grohl. Han startet Eagles Of Death Metal sammen med Jesse Hughes og har produsert flere album, blant annet for legenden Iggy Pop. Og ikke minst, albumserien "The Desert Sessions", der Homme samlet venner fra alle hjørner av musikkbransjen og lagde musikk sammen. Dette er bare toppen av isfjellet når det kommer til Hommes diskografi, men vi har fått med det viktigste.


John Garcia Etter at Kyuss la inn årene, startet vokalist John Garcia bandet Slo Burn i 1996. De spilte inn låter til det som var planlagt som et album, men på grunn av manglende finansiering, endte de opp med EP-en "Amusing The Amazing". Slo Burn ble ingen stor suksess og bandet ble avsluttet i 1997. Rett etter at Slo Burn sluttet, startet Garcia Unida, som på et punkt inkluderte Kyuss-bassist, Scott Reeder i besetningen. Også her ble diskografien svært kort, med et album, "Coping With The Urban Coyote" (1999) og en splitt-ep med det svenske bandet Dozer, samme år. Garcia har derimot opplevd langt større suksess med prosjektene Vista Chino og Hermano. Vista Chino kom fra Kyuss Lives!, gjenforeningen av Kyuss, men uten Josh Homme. De ga ut albumet "Peace" i 2013. Han har også vært gjestevokalist på masse andre ting, blant annet med Danko Jones, Orange Goblin og The Crystal Method. I 2014 ga han også ut soloalbumet, "John Garcia" til moderat suksess, det første av flere soloalbum.


Brant Bjork

Mannen med det kuleste navnet i moderne historie, har nytt langt større suksess enn sin gamle frontmann. Etter Kyuss spilte han med forskjellige band, før han endte opp i Mondo Generator, bandet til Kyuss-gitarist Nick Olivieri og California-bandet Fu Manchu. Det ble med to album med Mondo, mens karrieren i Fu Manchu varte helt til 2001. Allerede i 1999 ga han ut sitt første soloalbum, "Jalamanta", det første av hele elleve til nå. Han har også hatt bandet Brant Bjork & The Bros, som har gitt ut to album. Pluss en rekke gjesteopptredener, blant annet i Josh Hommes Desert Sessions. Bjork var også med i Vista Chino/Kyuss Lives! Han har drevet plateselskap og lagd musikken til flere filmer. En meget omspennende diskografi fra en mann som virkelig brenner for faget sitt.


Scott Reeder

Scott Reeders karriere, både før og etter Kyuss, er mildt sagt imponerende. Han startet som bassist i et gjenforent The Obsessed, og rakk to album med dem, før veien gikk til Kyuss. De trengte ny bassist etter at Nick Olivieri hadde hoppet av. Et band han spilte med til de ble da oppløst i 1995. Så var Reeder en rask tur innom Tool, før Justin Chancellor ble deres permanente valg. Han produserte Orange Goblins album, "Coup De Grace", i 2002. Og var en av de mange bassistene som prøvde seg på den ledige stillingen i Metallica, etter at Jason Newsted forlot Lars & Co. I dag jobber han mest som produsent, men spiller også i Fireball Ministry. Reeder var også innom Kyuss Lives!. Der har du det. Et lite innblikk i hva som kom etter suksessen. Noen gikk til langt større suksess, mens de fleste nådde aldri til anklene på det bandet som ga dem suksessen. Sånn går det for mange. Musikkbransjens brutale virkelighet. Heldigvis for oss, så sitter vi igjen med en masse fet musikk. Et lite knippe av gruppene som er nevnt, finner du i playlisten under. Enjoy og god helg folkens. Stay safe.Recent Posts

See All
1/2
1/1
1/2
1/1
bottom of page