• Bjørnar Kristiansen

Husker du Hüsker Du?

Hvis man elsker musikk så er man verdens heldigste forbruker. For den overfloden av band og artister som velter inn over oss nærmest daglig, er astronomisk. Man går aldri tom for nye ting man kan sjekke ut. Og innimellom får noen band sine femten minutter i strålekasteren. De blir snakket om, hauset opp, før det flater ut og renner ut i sanden. Og det gjelder jo norsk musikk også. Vi vil mimre i dag og graver derfor intenst i sanden etter norske band du kanskje hadde glemt og får et fornøyelig gjensyn med, forhåpentligvis.

Noplacetohide

Foto: Promo/Noplacetohide De som var på etterfesten til Sepultura i Oslo, i 1998, vil mest trolig huske herrene fra Tønsberg som spilte der. Og det som startet som et band som mikset thrash og death metal, ikke akkurat ulikt nevnte Sepultura, endte sin levetid med et mer Meshuggah-inspirert lydbilde. Bandet eksisterte fra 1989 til 2005, og endte opp med to album og et samlealbum av uutgitt materiale på samvittigheten. Debuten "Vergangenheit" (1995) er nært legendarisk i Norges eldste by, med sin brutale og tekniske thrash. Mens oppfølgeren "Zukunft" (2005) fikk et mer industrielt og skittent lydbilde. Noen av medlemmene har fortsatt med musikk etter at NPTH gikk i graven, da med brødrene Hangård som mest produktive. Espen Hangård (gitar og vokal) har spilt i blant andre, KILLLL, Altaar og nå aktuell med en solokarriere innenfor elektronika. Anders Hangård (trommer) har vært medlem i Nidingr og nå i Next Life. Noplacetohide var kanskje aldri superstjernemateriale som band, men de sto for noe av den tøffeste metallen, som aldri fikk den oppmerksomheten de fortjente.

Vampire State Building

Foto: Promo/Vampire State Building Det er ikke like mye informasjon og finne om hvordan VSB startet, men det vi vet er at de var på 90-tallet et ganske unikt band i norsk sammenheng, der de blandet goth, metal og industrial. Ett uttrykk som ikke var milevis unna noe Ministry holdt på med, rundt den samme tiden. Det ble heller ikke mange utgivelser fra bandet, men et album og to EP-er ble det på de to-tre årene som bandet eksisterte.. Albumet "50 Hz Broken" ble møtt med gode kritikker, da spesielt coverversjonen av Frankie Goes To Hollywoods 80-talls klassiker, "Two Tribes". Etter en utsolgt avskjedskonsert på Sentrum Scene med Turboneger som support, gikk flere av medlemmene videre til andre prosjekter, da kanskje best kjent at Erik Ljunggren (synth, programmering) ble med i Seigmen og da senere Zeromancer.

Datsun

Foto: Cover/Datsun La det bare vært sagt med en gang. Kristopher Schau har vært med i mange band. Varierende grad av suksess, men mannen er utvilsomt produktiv. Et av de mindre kjente prosjektene som den langstrakte har på samvittigheten, var Datsun. De låt ikke helt ulikt det The Dogs driver med i dag, men muligens noe mer skittent og punkete. Datsun ble startet i 1996, lagt ned i 2000 og startet opp igjen i 2003. Litt uvisst når de sluttet etter det, men det var nok ikke lenge etter slippet av bandets andre album, "Don`t Even Dare to Care" som kom i 2003. Det var mange medlemmer innom Datsun, men mest kjent er Schau da, pluss Pete Evil (Mongo Ninja, Blood Tsunami, etc) og Fredrik Gretland, som senere spilte med Schau i The Cumshots.

Amulet

Foto: Promo/Amulet Amulet hadde sin forankring i hardcore-scenen i hovedstaden, men utviklet seg kjapt til en miks av hardcore, scandirock og tilogmed noen elementer fra metallen. Bandets vokalist, Torgny Amdam, er den som har gjort mest ut av seg etter at bandet ga seg i 2007, med en solokarriere under eget navn. Men med et langt mer poppa lydbilde enn tiden i Amulet. De rakk en hel rekke med utgivelser i sin levetid, men suksessen kom med albumene "Freedom Fighters" (2001) og oppfølgeren "Danger! Danger" i 2003. Man kan mistenke at bandet fant det vanskelig og vinne publikum utenfor Oslo, så da siste skiva, "All That Is Solid, Melts Into Air" (2005) ble møtt med en skuffende 40. plass på VG-lista, var det slutt for Amulet. Ingen rykter om gjenforening har nådd være ører, så tiden får vise om de dukker opp igjen.

Bronco Busters

Foto: Promo/Bronco Busters Med instrumenter kjøpt inn for konfirmasjonspenger, ble Bronco Busters startet da de tre medlemmene var femten år gamle. De vant Zoom-konkurransen i 2000 og ble sendt på turne i Norge og England. Året etter kom debuten "Fuzz Parade", fulgt av konserter over store deler av Europa. I 2004 kom det andre og siste albumet "Pulse Racing", Rundt 2006 ble det stille fra bandet og det finnes liten oversikt over aktivitet etter det punktet. Musikalsk handlet om punkrock med en fengende pop-edge. Mest kjent for sin tid i bandet, er Hedvig Mollestad (gitar), og hennes arbeid med Hedvig Mollestad Trio, og Stine Eriksen (vokal), som senere ble med i The Launderettes og The Tennessee Beats.

Morten Jørgensen & Spekkhoggerne

Foto: Promo/Morten Jørgensen & Spekkhoggerne Etter at new wave-bandet Lumbago ble oppløst i 1984, startet vokalist og tekstforfatter Morten Jørgensen med opplesninger av sin poesi, med akkompagnement fra forskjellige musikere. Etterhvert dannet det seg et band ut av dette, som fikk navnet Morten Jørgensen & Spekkhoggerne. De ga ut singelen "Jeg drømmer om en natt med Kaci Kullman Five i 1989, til stor kontrovers og forsider i dagspressen. Handelsminister Five var ikke spesielt begeistret for hyllesten, kan man si. I 1990 kom bandets eneste album, nemlig "Psykedelisk Utviklingshemmet" med 35. plass på VG-lista som toppresultat. Bandet ble så oppløst i 1991.


Recent Posts

See All
1/2
1/1
1/2
1/1