top of page
  • Bjørnar Kristiansen

Humor i musikk - naturlig eller bare mas?


Foto: Facebook / Okilly Dokilly


Humor som virkemiddel i musikk har alltid splittet fans i to. Noen elsker det og noen hater det. På ene siden menes det at musikken blir svakere, fordi tullet tar for mye plass. Og på den andre siden, går elementene hånd i hånd med hverandre. Og ikke minst, løfter band opp fra det som ellers hadde en tilværelse i middelmådigheten. Et band som Steel Panther er et av de mest kjente banda som splitter fans. Det virker som at elskere av sjangeren og tidsperioden som bandet parodierer, ikke helt tåler at det blir tullet med. Selv om bandet, når de blir intervjuet som seg selv, og ikke karakterene, helt tydelig elsker den samme sjangeren og tidsperioden som fansen. Men det er merkbart at for mange, forsvinner hyllesten i det banale og barnslige. Ganske ironisk med tanke på hvor banal 80-tallets heavy rock og metal faktisk var, spesielt den delen som Steel Panther driver med.

Foto: Facebook / Steel Panther

Punken er ikke bedre, da mange synes at NoFx tråkker over i den samme gropa av banalitet, og heller burde holdt seg til samme tekstunivers som Bad Religion. Med en klarere politisk linje og intensjon. Mens fansen elsker hvordan NoFx gjør det på sin helt egne måte. Og hva med alle de gruppene som tråkker over i det surrealistiske? Mr. Bungle, Primus eller Buckethead for å nevne noen. De blander jo tung surrealisme inn i velspilt musikalitet. Hvorfor skiller de seg fra band som Gwar? Man kan egentlig konkludere med at musikk av den hardere sorten, skal tilby et trygt hjem for dem som trenger det. Og den følelsen av samhold og tilhørighet, er sårbar. Men ikke la oss ta oss selv såpass alvorlig at vi ikke tåler og bli tullet med. Spesielt av våre egne. Til det er musikk for viktig. Slenger med noen utvalgte tips om artister og band, som blander humor og musikk på en god måte. Brian Posehn - Metal By Numbers Først og fremst komiker og skuespiller, men Brian Posehn er en gigantisk metalfan. Og elsket av flere store navn fra sjangeren. Scott Ian fra Anthrax har tilogmed lagd flere plater med Posehn, blant annet denne singelen, "Metal By Numbers".

Nekrogoblikon - No One Survives Episk metal med mange elementer fra thrash og power metal, blandet med morsomme videoer og selvfølgelig maskoten John Goblikon. Fullstendig tullete? Absolutt. Men er det egentlig så langt unna Iron Maidens Eddie? Nei.

The Dwarves - Over You Blag Dahlia & Co har servert punkrock i snart 40 år, godt ispedd en enorm dose sarkasme og humor. Tar det vekk fra musikken, eller skaper det noe nytt og særegent?

Okilly Dokilly - White Wine Spritzer Et band i metalsjangeren som baserer seg helt på den kristne naboen i The Simpsons? Ja takk.

Nanowar Of Steel - Uranus feat. Michael Starr (Steel Panther) 80-talls metal i toppform, ispedd enorme mengder tullball.

Tips på morsomme band eller videos? Ta det i kommentarfeltet!

Recent Posts

See All
bottom of page