top of page
  • Bjørnar Kristiansen

Fortsatt liv i gnageren


Foto: Endre Lohne Rongeur slapp i 2018 et beist av et album som bar tittelen "An Asphyxating Embrace" og til tross for at de mistet en av grunnleggerne, i form av Ken-Robert Jakobsen på gitar, så var aldri tanken på nedleggelse sterk nok til gjennomføring. Audun Jakobsen (også i Himmelhøyt) tok over for sin bror og Rongeur peiset på videre med låtskriving og livespilling. Vi hadde hørt rykter om at bandet var i sluttfasen av innspilling, så vi slo av en prat med Dag Ole Huseby (vokal og bass) om hvordan det går om dagen. Hvordan går det med oppfølgeren til An Asphyxiating Embrace (2018)?

- Den nye skiva er ferdig innspilt og blir mikset og mastret av Ruben Willem i Caliban Studios akkurat nå.

Når startet dere arbeidet med nytt materiale?

- Mange av låtidéene stammer fra før An Asphyxiating Embrace (AAE) ble sluppet våren 2018. Ken-Robert slutta i bandet sent på høsten 2017, altså kort tid før releasen av AAE. Det kom relativt brutalt og overraskende på oss. Jon (Tveter, trommer) og jeg måtte derfor sette oss ned for å finne ut hva vi skulle gjøre videre. Vi ble imidlertid raskt enige om å fortsette, og bearbeidet det hele ved å forskanse oss i øvingslokalet i 4-5 måneder for å se hvor vi var musikalsk da - kun Jon på trommer og meg på gitar. Vi ville vente litt med å rekruttere en ny gitarist inntil vi hadde landa litt og fått staka ut kursen videre. Resultatet kan man i stor grad høre på den nye skiva, da mange av låtene har elementer i seg fra denne perioden. Resten av låtene er blitt til etter at Audun begynte i bandet i april 2018, mens vi spilte gigs og promoterte AAE, og helt frem til vi gikk i studio i november 2019.


Hvor har dere spilt inn?

- Litt rundt omkring. Vi spilte inn kompet i Vaterland Studio med Florian Winter (Kalandra) bak desken. Resten (vokal, kor, gitarpålegg osv) er spilt inn i øvingslokalet av oss selv. I tillegg har Rune Andersen (A Saucerful of Secrets) spilt inn keys på et par låter i Stiv Kuling Produksjoner med Helge Andre Solberg, og Siri Vestby (Dwaal) spilte inn keys på ei låt i Dwaals øvingslokale.


- Hvordan har uttrykket forandret seg siden sist, og hva har forblitt?


Det er rimelig kjent Rongeurblandingsstil - til tider tungt, til tider raskt, til tider melodiøst. Det nye materialet er kanskje om mulig enda sintere enn sist, og til tider litt mer rett i trynet. Det er imidlertid mangfold å spore også nå, da vi har et par-tre seige slægere på lur. En god miks som forhåpentligvis holder deg på tåhev og gjør det hele mer interessant.


- Hvordan har Audun sin inngang forandret uttrykket, etter Kens avskjed?


Det var jo selvsagt litt rart og vedmodig å skille lag med Kenny, da det var han og jeg som danna bandet i 2012, og som også skrev det meste av musikken sammen. Jeg var derfor veldig spent på hvordan det ville bli å jobbe med et nytt medlem, og ikke minst om dette ville prege Rongeursoundet. Men Audun passet fint inn. Han er en kjernekar vi har kjent lenge, med stor arbeidskapasitet, og han er også en fantastisk flink musiker, både teknisk og musikkteoretisk. Vi trekker nok på litt ulike musikalske referanser hvor jeg og til dels Jon er barn av 1990-tallsmetallen, mens Audun er barn av 2000-tallsrocken. Og mens mine låter kommer relativt ufiltrert rett fra magen hvor groove, melodi og riffing står i sentrum, har Audun en mer profesjonell tilnærming til låtskriving, som definitivt ikke mangler feeling, men som også har en større grad av kompleksitet. Det har denne skiva tjent på, og det har bidratt til å utviklet Rongeursoundet i noen grad.

Planer rundt release?

- Ja, vi er i planleggingsfasen på det nå. Vi regner med at skiva slippes sent på vinteren eller tidlig på våren 2021. Skiva blir antakeligvis også denne gangen utgitt på vårt eget plateselskap Poacher Records, men vi sonderer terrenget for mulige samarbeidspartnere. Det blir jo selvsagt digitalrelease, men vi kommer også til å presse vinyl, det kan jeg garantere. Hvordan vi rent praktisk avvikler selve releasen er betinget av smittesituasjonen, men vi er jo selvsagt gira på en releasekonsert. Vi er tross alt et liveband og vi har ikke gigga på snart et år. Det er ikke til å holde ut! Mye skjer i Rongeur-leiren framover altså og inntil da kan du sjekke ut bandets musikkvideo for låta "Wellpisser" under her.


Recent Posts

See All
1/2
1/1
1/2
1/1
bottom of page