• Bjørnar Kristiansen

Flere band du kanskje hadde glemt

Det er ikke så lenge siden vi tok et lite dypdykk i norske band som ikke får den samme oppmerksomheten lenger. Men vi skummet såvidt fløten av en utrolig fet røre. Det er utallige band igjen som fortjener en runde til i søkelyset. Anal Babes

Foto: Facebook/Anal Babes


Oslo fostret et lite hav av fete band på sent 80-tall og innover på 90-tallet. Turboneger, Gluecifer, Astroburger og mange, mange fler. Men selv om du er med på allsangen på "I Got Erection", eller digger soloene til Captain Poon, er det ikke sikkert du har hørt om punkbandet Anal Babes. De ble startet i 1988 og holdt på til 1998. På den tiden rakk de bare to fullengdere, men også masse singler og EP-er.

Det er også få band som har så mange tilknytninger til andre kjente band, siden besetningen aldri sto helt stille på de ti årene. Thomas "Happy Tom" Seltzer (Turboneger) var med en periode, ligeså Alex Møklebust fra Seigmen var innom en periode. Andre band som har inneholdt medlemmer fra Anal Babes, er Kåre & The Cavemen, Gluecifer, Astroburger, Bøyen Beng og mange fler. Høydepunktet i diskografien til Anal Babes er det mildt sagt brutale albumet "Delirium Or Diarrhea" som kom ut i 1995. Skitnere og skumlere punkrock skal du lete lenge etter. Med låttitler som "Shoot The Hostages", "People Are Garbage" og "Flabby, Sagging Flesh" hadde de sin egen standard på ting. Møkkete, beruset og veldig Oslo. Dette er punk for de som sniffer lim, ikke kokain.


Hedge Hog

Foto: Promo/Hedge Hog I det herrens år 1990 startet Morten Kristiansen (vokal og gitar), Sverre Fossen (gitar), Terje Berg (bass) og Arve Gulbrandsen (trommer) det bandet som til slutt skulle hete Hedge Hog. Et navn de tok fra "8-Way Santa"-albumet til det amerikanske bandet Tad. De brukte ikke veldig lang tid på debuten "Erase" som kom ut i 1991, det første av totalt fire fulle album. Musikalsk har bandet tatt svært mye fra alternativ amerikansk rock. Ikke helt ulikt sine bybrødre Motorpsycho og hvordan de låt i starten Det er melodisk og tidvis vakkert, før det rykker inn i grungegrøten. Bandet fikk aldri det store gjennombruddet, men gikk ut på en slags kommersiell topp da singelen "Riot Shields", fra albumet "Angelite/Cloudbuster", var A-listet på P3 i åtte uker i 1997. Og i 1998 var det slutt for Helge Hog. Senere har medlemmene endt opp i band som Ranheim, Thrush og The Idea Of North. Så digger du tidlig Motorpsycho og/eller amerikansk rock fra 90-tallet, gi Hedge Hog en lytt.

Piledriver

Foto: Piledriver Har du noengang lurt på hvem var gjestene på "Tagging" låta til Bare Egil Band? Hvem som sto for det kalde og industrielle lydbildet, og en herlig koring? Vel, det var Piledriver. Aktive fra rundt 1992 til 2002/03 og med totalt tre album på samvittigheten. Med et navn tatt fra profesjonell wrestling, skal det ikke stikkes under en stol at bandet hadde en lettere humoristisk tilnærming til musikk enn mange andre. Men ikke tro at de ikke jobbet iherdig med uttrykket sitt, for endeløse timer ble brukt på hver utgivelse. Men likevel hadde de mer til felles med Gartnerlosjen enn Nine Inch Nails. I dag låter ikke Piledriver like imponerende som da det ble gitt ut, da elektronisk musikk har kommet veldig mye lengre enn da de var aktive. Men det Piledriver har, er en svært norsk sjarme over seg. Det låter som Blitzhuset rister av programmerte trommer og vepsete gitarer. Bare hør på "Love You All" fra albumet under. Det stinker av Last Train, sølt pils og god stemning.

Sigh & Explode

Foto: Facebook/Sigh & Explode Med sine musikalske røtter i amerikansk Hardcore/Screamo, sto Sigh & Explode for noe litt unikt her hjemme. Med lange lugger i sideskill og trange bukser så de ikke ut som et typisk norskt band, ihvertfall med tanke på hvordan musikken var. Etter en oppstart i 2006, ble demoen "¡O Bailan Todos o No Baila Nadie!" ble utgitt av Mas-Kina Recordings i 2007. Så ballet det på seg for bandet og de endte også opp på et engelsk selskap, nemlig Shellshock Distribution. De vant Zoom-finalen i 2007, etterfulgt av turneer her hjemme og i utlandet. I 2009 kom debutalbumet "These Arms Seem Like Tarantulas" og ble møtt med gode kritikker. Men så ble det stille. Fryktelig stille. Gitarist Tobias Gausemel Backe startet Sibiir, også et band som har fått gode kritikker og mye oppmerksomhet. I 2019 derimot, dukket det plutselig opp et arrangement på Facebook om at Sigh & Explode skulle spille igjen og at det var på Revolver i Oslo det skulle skje. Utsolgt hus begge kveldene var resultatet, til enorm respons for de frammøtte. Så kom stillheten igjen. Skivene er heldigvis tilgjengelige. Noe annet hadde vært en skam.

Vom

Foto: Tarjei Krogh/Vom Det er uvisst om det er liv i Vom, da det tidvis dukker opp en oppdatering på Facebook-siden deres. Men det har gått fryktelig lang tid siden de ga ut noe musikk. Andrealbumet med det fantastiske navnet "Takk For Maten Den Var God Her Er Plate Nummer To" kom ut i 2014, men siden har det vært stille. Nå skal det sies at særlig gitaristen Hedvig Mollestad har vært nokså opptatt med sine egne prosjekter, da spesifikt Hedvig Mollestad Trio som har vunnet mengder med priser opp igjennom. Bassist Mai Elise Solberg har spilt i prosjektet Ontz og i livebandet til Bare Egil. Tøff og melodisk rock blandet med et ekstremt fokus på mat, rent tekstmessig, har aldri vært bedre. Og en mangel på selvhøytidelighet som var direkte inspirerende. Kom tilbake a, Vom. Det er alltid plass til dessert.

Benea Reach

Foto: Alexander Benjaminsen Fra askene av metalcore-bandet Selfmindead, steg bandet Benea Reach opp i 2003. Med en mer progressiv vinkling på musikken og mer fokus på melodi vokste de seg fort store innen sitt segment og albumet "Monument Bineothean" kom ut i 2006. Det høstet gode kritikker og ble nominert til en Spellemann i kategorien for beste Metal. Bandet var alltid plaget av stor rotasjon i besetningen, og listen over alle medlemmene teller hele fjorten stykker. Etter tre album så var det det slutt for Benea Reach i 2015 og de avsluttet med en konsert på Trondheim Metal Fest. Bandet opplever fortsatt gode tall på diverse streamingtjenester, så interessen for bandet har aldri dødd. Så vi skal vel ikke se helt bort fra at Benea Reach kan kunne gjøre et comeback, om ikke annet for en konsert eller to.


Recent Posts

See All
1/2
1/1
1/2
1/1