top of page
  • Bjørnar Kristiansen

Et nært perfekt helvete


Foto: Facebook/Mayhem I starten av oktober slapp NRK sin dokumentar, “Helvete”, som skulle ta for seg Norges største kultureksport, nemlig norsk Black Metal. Fra sin spede start med Mayhem, og miljøet rundt butikken Helvete, med kirkebranner og mord, til dagens enorme scene med utallige band.


Men hva fikk vi seere egentlig? Den ultimate dokumentaren om norsk Black Metal? Eller? La oss utforske. Det starter ganske selvfølgelig med sjefen selv, nemlig Jørn “Necrobutcher” Stubberud. Bassist i Mayhem siden starten og fortsatt bandets hjerte. En mann som har, ikke uten sine kontroverser, på mange måter vært ryggraden i scenen siden da. Han og resten av de originale medlemmene forteller om Mayhems tid før album og kontroverser, en tid de tydelig husker med et smil. Før det ble for hardt. 


Nåværende medlemmer, eks-medlemmer og andre kjente tryner fra miljøet dukker opp som intervjuobjekter. Og til sammen vever de et flott bilde av et band som trosset alt, og først nå nyter fruktene av alt arbeidet. Som seer trives man i selskap med disse herrene. Aldri har en dokumentar om norsk Black Metal, eller Mayhem, fortalt om denne tiden på en såpass personlig og direkte koselig måte. Nydelig tv! Og dette fortsetter helt til den fjerde og siste episoden av dokumentarserien. For da er vi kommet forbi Deads selvmord, mordet på Aarseth, fengslingen av Vikernes og at Mayhem fortsatt holder på, omringet av en etterhvert gigantisk scene. Som vi blir såvidt introdusert til, utenom som kommentatorer på hva Mayhem betydde. Så er hele serien ferdig. Man sitter som seer og tenker at “her må det jo komme mer?” Men det gjør det ikke. Hva skjedde der? Mayhems historie og diskografi er utvilsomt den viktigste for vårt hjørne av Black Metal, men det finnes da en rekke andre perler fra den perioden av aktivitet! Satyricon, Darkthrone, Thorns og Emperor, bare for å nevne noen få. Hvor ble deres historier av? Darkthrone og Thorns fikk noen minutter hver seg, men det er langt fra nok tid.


NRK viser med Helvete at de virkelig kan faget bak en god dokumentar. Nært perfekt håndverk, på det tekniske og tilnærmingen til menneskene de intervjuer. Men gikk de tomme for penger? Fant de ikke resten av historien like interessant som den kontroversielle tiden på 90-tallet? For da har de ikke gjort god nok jobb. Alle som vet litt om norsk Black Metals historie, vet at det er mange flere interessante og henrivende historier.


Vi slang ut et spørsmål på Facebook rett før denne artikkelen ble startet på, og forhørte oss om hva bekjente tenkte om “Helvete” som dokumentar.

Responsen var ganske overveldende i en retning og jeg siterer;

“Jeg likte den og syntes det var kjempebra lagd, men det ble for mye fokus på bare Mayhem, med tanke på hvor kort den var. La oss håpe på en sesong 2.”


Så for å konkludere. vi håper virkelig at regissør Håvard Bråthen og hans crew får innvilget statsmidler ut av milde helvete, så de kan avslutte dette potensielle mesterverket av en dokumentar, på en rettferdig måte. For det fortjener miljøet, og ikke minst, arven etter menneskene som skapte denne unike musikken og kunsten.


Recent Posts

See All
bottom of page