top of page
  • Bjørnar Kristiansen

De dyreste musikkvideoene


Foto: Youtube/Facebook/Limp Bizkit/My Chemical Romance/Guns N Roses


Som dere sikkert har skjønt, så er vi glade i musikkvideoer her på The Holy Grail. Mulig det er mye nostalgi, men det er uansett et av de mer umiddelbare uttrykkene innen musikk. Det skal fange og engasjere i løpet av 3,5 minutt, helst med noen spektakulære visuelle elementer og muligens en historie. En kortfilm satt til favorittlåten din, om du vil.

Men i dag skal vi ta en titt på de videoene som sprengte budsjettet. De som tok det ett steg videre. Vi ser nærmere på de dyreste musikkvideoene innen Rocken!


Blink 182 - Rock Show (2001)

Budsjett: 500,000 USD/772,788.14 USD (2021)

Foto: Facebook/Blink 182


Blink 182 var på høyden rundt denne tiden, med et ekstremt vellykket album i form av "Enema of the State" i 1999, og nå skulle de bygge videre på suksessen med oppfølgeren "Take Off Your Pants & Jacket", to år senere. De fikk et budsjett til videoen for singelen "Rock Show", på hele 500.000 dollar, men bandet hadde en annen plan. De tok ut hele beløpet i kontanter, hyret inn et lite filmcrew og leide en van. De kjørte rundt i LA og lagde et lite H, bare som de kunne. Ispedd iscenesatte liveopptak fra forskjellige lokasjoner, ble resultatet et av de mer unike fra en tid der videoer ofte var høytbudsjetterte egotripper.David Bowie - Ashes To Ashes (1980)

Budsjett: 581,000 USD/1,824,894 USD (2021)

Foto: Facebook/David Bowie


Geniet Bowie var alltid opptatt av det visuelle aspektet ved kunsten sin, med utallige musikkvideoer som er mer kunststykker, enn den typiske musikkvideoen. Helt tilbake til "Life On Mars", la mannen vekt på at det skulle se bra ut og. Med da "Ashes To Ashes" som det dyreste eksempelet på mannens unike sans for det meste.Garbage - Push It (1998)

Budsjett: 750,000 USD/1,190,843 (2021)

Foto: Facebook/Garbage


I 1998 var Garbage et av verdens største band. Med sitt selvtitulerte album fra samme år, leverte de hits som "I Think I´m Paranoid" og da, "Push It". Shirley Manson var på forsiden av de fleste musikkmagasiner og bandet var mer enn bare prosjektet til Nirvana-produsenten Butch Vig. Regissert av den italienske fotografen Andrea Giacobbe, var ikke bandet fornøyde med den første versjonen og krevde at han tok en runde til i klipperommet. Resultatet ble såpass bra at den endte opp med åtte nominasjoner fra MTV Music Video Awards, og vant for beste Make Up.My Chemical Romance - The Ghost Of You (2005)

Budsjett: 1,000,000 USD/1,926,700 USD (2021)

Foto: Facebook/My Chemical Romance


Man skulle kanskje tro at det var videoen til "The Black Parade" fra My Chemical Romance, som ville dukke opp på en slik liste som dette. Men neida, det er den historietunge "The Ghost of You" fra albumet "Three Cheers For Sweet Revenge" (2004). Ikke så underlig når man ser på resultatet, da det minner mer om "Saving Private Ryan", enn en typisk rockevideo. Og man kan heller ikke klage når man ser at den når 100 millioner avspillinger på YouTube om meget kort tid.Rolling Stones - Love Is Strong (1994)

Budsjett: 1,000,000 USD/1,746,071 USD (2021)

Foto: Facebook/Rolling Stones


Definitivt ikke en av Rolling Stones største klassikere, men det var likevel singelen fra deres album "Voodoo Lounge" (1994). Men at pengene til videoen er velbrukte, ser man fortsatt den dag i dag. Bandet og skuespillerene er framstilt enorme, på størrelse med Godzilla. Der de løper gjennom bybildet og danser til den sexy stemmen til Mick Jagger. Nåja. Kulere er det når Charlie Watts spiller på hustakene. Det er tøft, det.Duran Duran - The Wild Boys (1984)

Budsjett: 1,000,000 USD/2,491,031 USD (2021)

Foto: Facebook/Duran Duran


Hva får du hvis du blander et av åttitallets største band og Mad Max-filmene? Jo, du får musikkvideoen til låta "The Wild Boys" av Duran Duran, fra livealbumet "Arena", der det var et bonusspor. Ja, du leste riktig. "The Wild Boys" var aldri på et tradisjonelle studioalbum. Merkelig, med tanke på hvor sterk låta er. Uansett! Vi ser bandet spille, bli torturert på en vindmølle, alt dette mens kostymekledde dansere framfører noe meget mystisk og åttitalls. Fantastisk, og vel verdt pengene.Guns N Roses - November Rain (1992)

Budsjett: 1,500,000 USD/2,766,303 USD

Foto: Facebook/Guns N' Roses


Og der dukket de til slutt opp. For du visste jo at Guns N' Roses ville spille en stor rolle på en liste som dette. Det går fortsatt rykter og gjetord om hvor ville ideer og konsepter Axl Rose hadde for videoene bandet ga ut, på høyden av populæriteten. Og "November Rain" er klart blant de bedre eksemplene på at egoet til Axl hadde nådd gigantiske høyder. Fra bryllup, til de pompøse liveklippene og til begravelse. Galskap, men med over en Millard avspillinger på YouTube, så vil nok aldri denne videoen ikke inspirere til en reprise. Og hvorfor i helvete hopper han fyren inn i bryllupskaka, bare fordi det regner?! De lærde strides fortsatt.Limp Bizkit - Rollin (Air Raid Veichle) (2000)

Budsjett: 3,000,000 USD/4,614,581 USD

Foto: Facebook/Limp Bizkit


Elsk eller hat dem, faktum er at Limp Bizkit var enorme på høyden av karrieren. De solgte ut arenaer og solgte haugevis med album. Et av de større bandene fra Nu-metal bølgen, nådde de popularitet langt utenfor metallens mer typiske salgstall. Og med stor suksess, kommer som så ofte før, galskapen. Noe videoen til "Rollin´ (Air Raid Veichle)" er et meget godt eksempel på. Med cameos fra filmstjernene Ben Stiller og Stephen Dorff, dansere utkledd som vokalist Fred Durst og spilling på toppen av en skyskraper. Det blir ikke mer 2000-talls magi enn dette, på mange måter.Guns N Roses - Estranged (1993)

Budsjett: 5,000,000 USD/8,957,613 USD

Foto: Facebook/Guns N' Roses Det skulle ikke ta lang tid før All & Co dukket opp igjen. Ikke så rart med tanke på videoen for singelen "Estranged" er langt på vei, den dyreste musikkvideoen fra rockens rike. Med et budsjett på lik linje med en norsk storfilm, er "Estranged" en oppvisning i stormannsgalskap. Axls metahistorie om sin egen rockestjernestatus, er forstyrrende, overveldende og på høyde med beste/verste fra all kunsthistorie. Man kan nevne alle lokasjonene, tankbåten eller Slash som stiger opp av vannet når soloen skal spilles. Vi går heller for Axl Rose som svømmer med delfiner som videoens definitive høydepunkt. Gud velsigne deg, Axl Rose. Eller er det du som skal velsigne Gud muligens.Da er listen over, med Axl Rose som det utvilsomme apex. Noen overraskelser håper vi at det ble på veien, likevel. Musikkvideoen er udødelig, selv om vi nok aldri får tilbake den samme galskapen og megalomanien som en gang regjerte. Men som en bonus, så ville vi slenge med nok en Guns N' Roses, men mer som et eksempel på bandet kunne snu på flisa, selv på høyden av suksessen.Guns N Roses - Garden of Eden (1992)

Budsjett: ?


Det er klart at når man har sprengt banken på budsjettene til sine tidligere videoer, så må man tenke utenfor boksen når singelen "Garden of Eden" skulle få sin video. Men den småpunka låta kler resultatet meget bra. Spilt inn i kun et studio, med tungt fokus på Axls motorkjeft. Kjempetøft og viser et band som er mer enn galskapen. Ikke minst var videoen en av de første som ble spilt i 90-talls klassikeren "Beavis & Butthead". Vi slenger med begge, vi. God helg, grailers!


Recent Posts

See All
bottom of page