top of page
  • Jørn Brekke

De aller beste fiktive bandene


Foto: This Is Spinal Tap / Facebook


Det er vanskelig nok å balansere på knivseggen som er å lage musikkfokusert film eller fjernsyn, og samtidig yte selve musikken rettferdighet. Ikke bare skal filmen være god, men bandene og artistene i filmen skal også være upåklagelige. Musikken skal være bra, artistene skal kunne spille instrumentene sine, og man skal helst sitte igjen med følelsen av at "dette burde vært ekte band". Vi har tatt en runde i film- og TV-universet for å finne frem de definitivt feteste "falske" bandene der ute. Hva vi hadde gjort for å se en gig med disse!


20. Crucial Taunt (Waynes's World)


Vi starter mykt med Crucial Taunt, frontet av Cassandra Wong (spilt av Tia Carrere). Cassandra er tittelkarakteren Waynes (Mike Myers) "love interest" gjennom filmen, og han og kompisen Garth (Dana Carvey) bruker store deler av filmen på å skaffe henne og bandet platekontrakt. Easy peasy?



19. The Lone Rangers (Airheads)


Chazz (Brendan Frasier), Rex (Steve Buscemi) og Pip (Adam Sandler) er lei av å bli avslått av plateprodusenter, så de tar med seg demotapen sin til den lokale radiostasjonen for å få den spilt. Der holder de ansatte på radiostasjonen gisler mens de forsøker å få bandets musikk ut på radio. NB: Den fremgangsmåten anbefales ikke.



18. Josie & The Pussycats (Josie & The Pussycats)


Plateselskap-hue Wyatt Frame (Alan Cumming) snubler tilfeldigvis over bandet The Pussycats, bestående av Josie (Rachael Leigh Cook), Melody (Tara Reid) og Valerie (Rosario Dawson), og signerer dem umiddelbart - og gir dem navnet Josie and the Pussycats uten deres tillatelse. Mest imponerende er klippet under, hvor en person i publikum kan ha en full samtale med bandet på scenen over et PA-anlegg på full guffe.



17. Sonic Death Monkey / Kathleen Turner Overdrive / Barry Jive and the Uptown Five (High Fidelity)


Kjært barn har mange navn, som for eksempel de utallige bandinkarnasjonene til Barry (Jack Black). Barry overrasker både publikum i filmen - og i kinosalene - med en relativt god versjon av Marvin Gayes "Let's Get It On". Dette var før verden kjente til Jack Blacks band Tenacious D, så å se komikeren levere sterkt på vokalfronten kom nok som et sjokk på de fleste.



16. Maxwell Demon and Venus in Furs (Velvet Goldmine)


Brian Slade (Jonathan Rhys Meyers), som er en slags krysning mellom David Bowie og Marc Bolan, og Curt Wild (Ewan McGregor) som skal forestille en hybrid mellom Lou Reed og Iggy Pop? Ja takk, denne sluker vi rått! Filmen dreier seg rundt Slades alter ego "Maxwell Demon" og hans backingband "Venus in Furs", sterkt modellert rundt Bowies band "Ziggy Stardust and the Spiders from Mars". Så likt at Bowie truet med å saksøke, og filmen måtte skrives kraftig om for å fjerne parallellene. Men de er definitivt der.



15. Citizen Dick (Singles)


Denne får innpass kun fordi Cliff Ponciers (Matt Dillon) band Citizen Dick gjør en hysterisk versjon av Mudhoneys "Touch Me, I'm Sick" (jeg skal la leserne gjette hvilket ord de bytter ut i tittelen). Filmen fikk massiv oppmerksomhet basert på soundtracket som ble sluppet rundt et halvt år før selve filmen, med låter fra blant annet Soundgarden, Alice In Chains, Smashing Pumpkins og Pearl Jam. Det fiksjonelle bandet Citizen Dick består av skuespiller Dillon, i tillegg til Eddie Vedder, Stone Gossard og Jeff Ament (alle fra Pearl Jam). Alice In Chains og Soundgarden har også cameos i filmen. Fun fact: Jeff Ament fant på en haug med falske låttitler til Citizen Dick, deriblant "Spoonman". Chris Cornell tok utfordringen, og skrev en låt ved samme navn til Soundgarden ikke lenge etter.



14. Strange Fruit (Still Crazy)


Året er 1998, og bandet Strange Fruit - opprinnelig oppløst på 70-tallet - bestemmer seg for å gi bandet et nytt forsøk. Hørt det før? Legendariske Bill Nighy spiller frontmann Ray Simms, bandet består av minst like legendariske Stephen Rea (i rollen som keyboardist Tony Costello) og Timothy Spall (som trommis "Beano" Baggot), og musikken er til dels skrevet av Foreigner-gitarist Mick Jones (må ikke forveksles med Mick Jones fra The Clash). Komedien ble faktisk nominert til to Golden Globes, tro det eller ei.



13. Hedwig & the Angry Inch (Hedwig & the Angry Inch)


John Cameron Mitchell har skrevet og regissert filmen basert på sin egen musikal, og spiller samtidig hovedrollen som Hansel Schmidt (a.k.a. Hedwig). Filmen, som originalt hadde sin seiersgang på Broadway, var dessverre ingen suksess på kino, men har i senere tid fått en kultstatus blant film- og musikkelskere. Og for rockefansen: Bob Mould fra Hüsker Dü spiller på soundtracket.



12. The Weird Sisters (Harry Potter and the Goblet of Fire)


Harry Potter-bøkene, og ikke minst filmene, har rukket å bli udødelige klassikere blant både store og små. Og film nummer fire, "Harry Potter and the Goblet of Fire", gir oss en forrykende konsert med bandet The Weird Sisters: en av de mest populære bandene blant trollmenn og -kvinner. Ikke rart, når bandet består av Jarvis Cocker og Steve Mackey (Pulp), Jonny Greenwood og Phil Selway (Radiohead), Jason Buckle (All Seeing I), og Steven Claydon (Add N to (X)).



11. The Ain't Rights (Green Room)


Green Room er en knitrende god grøsser/thriller, som handler om et band som gjemmer seg på det titulære "grønne rommet" (backstage) etter å ha blitt vitne til et mord på en bikerklubb de nettopp spilte på. Og klubben drives primært av en gruppe neo-nazister med Darcy (Patrick Stewart) i spissen. Bandet "The Ain't Rights" består av bassist Pat (Anton Yelchin), gitarist Sam (Alia Shawkat), vokalist Tiger (Callum Turner) og trommis Reece (Joe Cole), og får plass på listen utelukkende fordi de dunker på med forrykende versjon av Dead Kennedys "Nazi Punks Fuck Off" - foran en gjeng med dritskumle skinheads.



10. The Soggy Bottom Boys (O' Brother, Where Art Thou?)


Kanskje ikke det hardeste bandet på lista, men når filmen - og spesielt musikken - får mye av æren for at folk, country og bluegrass fikk en renessanse rundt årtusenskiftet, må de jo bare inkluderes. Coen-brødrene regisserte denne strålende drama-komedien, som dreier seg rundt trioen Ulysses (George Clooney), Pete (John Turturro) og Delmar (Tim Blake Nelson) på rømmen fra loven. De er i pengenød, og sammen med bluesgitaristen Tommy Johnson - som påstår han solgte sjelen sin til Djevelen i bytte mot gitarferdigheter - drar de til et platestudio og spiller inn standarden "Man Of Constant Sorrow" under navnet The Soggy Bottom Boys. Produsent og musiker T Bone Burnett hadde ansvaret for utformingen av lydsporet til filmen, og vi blir servert musikk fra blant annet Alison Krauss, Gillian Welch og Emmylou Harris.



9. School Of Rock (School Of Rock)


Dewey Finn (Jack Black) sparkes ut av bandet No Vacancy, og i pengemangel lurer han seg inn som vikarlærer på en prestisjefylt privatskole. Der lærer han at klassen består av en haug talentfulle 13-åringer, så han bestemmer seg for å tromme sammen et band til den lokale "Battle of the Bands" for å kunne betale husleia. Det mest imponerende er kanskje at alle barna spiller sine egne instrumenter.



8. Marvin Berry & The Starlighters (Back To The Future)


Hvis man ser gjennom fingrene på at en hvit ung mann skal lære bort bluesrock til en gjeng afro-amerikanske musikere, eller det kompliserte paradokset ved at Marty McFly har lært seg å spille Chuck Berrys "Johnny B. Goode", reiser tilbake i tid og inspirerer Chuck Berry til å skrive "Johnny B. Goode" (ja, vi får vondt i hodet av det også), så er selve bandet råsterkt. Bandet frontes av Chuck Berrys fetter Marvin Berry, og har fått æren av å underholde ungdommen på det lokale skoleballet. Og de hiver seg overraskende lett på den nye musikksjangeren "rock 'n' roll" får man si.



7. Steel Dragon (Rock Star)


Chris "Izzy" Cole (Mark Wahlberg) er vokalist i sitt lokale hyllestband, men tar etterhvert steget opp som frontfigur i favorittbandet sitt, Steel Dragon. Historien er nappet rett fra virkeligheten, da det samme skjedde med Tim "Ripper" Owens da han ble med i Judas Priest. Steel Dragon har et par "originale" låter i filmen, skrevet og fremført av bandene Steelheart og The Verve Pipe. For øvrig består selve bandet av skuespillerne Wahlberg og Dominic West, i tillegg til Jeff Pilson (Dokken, Foreigner), Jason Bonham (sønn av Zeppelin-trommis John Bonham) og Zakk Wylde (Ozzy Osbourne, Black Label Society). Helt grei lineup det ja.



6. Sex Bob-Omb (Scott Pilgrim vs The World)


Definitivt en av de kuleste bandene - og filmene - på lista. Sex Bob-Omb er et indierock-band fra Toronto, Canada som sliter med å få noe særlig ut av musikken. Bandet ender opp i en serie med "battle of the bands", primært mot ekskjærestene til Ramona Flowers, som bassist og tittelkarakter Scott Pilgrim (Michael Cera) er forelsket i. Det hele utarter seg som et klassisk arkadespill hvor bandene ofte fysisk slåss mot hverandre, satt til musikk fra hvert band. Beck skrev alle låtene Sex Bob-Omb fremfører i filmen, og hele bandet (med unntak av Michael Cera) måtte lære seg å spille sine respektive instrumenter før filmingen begynte. Og musikken til Sex Bob-Omb er hysterisk grisete indierock, så det hjelper jo på.



5. The Wonders (That Thing You Do!)


Året er 1964, og bandet The Wonders (eller The Oneders, alt etter som) deltar på et lokalt talentshow. Den nye trommeslageren Guy (Tom Everett Scott) øker tempoet på bandets originallåt "That Thing You Do", til gitarist og låtskriver Jimmys (Johnathon Schaech) fortvilelse, men bandet vinner konkurransen. De får lokal oppmerksomhet, og gir ut låta som en singel. Og med det baller det på seg. Filmen er regidebuten til Tom Hanks, som også spiller en A&R for Playtone Records. Og om du ikke har gjettet det ennå: filmen henter MYE inspirasjon fra et lite britisk band som heter The Beatles.



4. Stillwater (Almost Famous)


"Almost Famous" er en semi-autobiografisk film skrevet og regissert av Cameron Crowe, og handler om en ung skribent for Rolling Stone, som følger bandet Stillwater på turné på 70-tallet. Crowe var selv en ung skribent for Rolling Stone på 70-tallet, og fikk dra på turné med blant andre Led Zeppelin, The Allman Brothers Band, Eagles og Lynyrd Skynyrd på den tiden. Stillwater (som for øvrig er navnet på et ekte band) er en slags kompositt av alle de bandene, og musikken er skrevet av Crowe og hans daværende kone Nancy Wilson (fra Heart), og Peter Frampton (som også var teknisk konsulent for filmen). Mike McCready fra Pearl Jam spiller sologitar på samtlige låter. Bandet består av vokalist Russell (Billy Crudup), gitarist Jeff (Jason Lee), trommis Ed (John Fedevich) og bassist Larry (Mark Kozelek, fra blant annet Sun Kil Moon og Red House Painters). Kan også nevnes at soundtracket til filmen vant Oscar i 2001. Ah, den som var ung på 70-tallet.



3. The Monkees (The Monkees)


Det er lett å overse The Monkees som et "falsk" band, da de faktisk er medlemmer av amerikanske "Pop Music Hall of Fame", var nære venner med The Beatles, og har en saftig katalog bak seg. Men bandet ble faktisk spesifikt satt sammen av produsenter for TV-serien ved samme navn, som skulle være et slags amerikansk tilsvar på hysteriet rundt the Beatles. Serien så dagens lys i september 1966, og fulgte det fiksjonelle bandet The Monkees som forsøkte å slå gjennom som et rock 'n roll-band i Los Angeles. Serien ble avsluttet i mars 1968, men ikke før den rakk å vinne to Emmy-priser. I etterkant har The Monkees, som bestod av Davy Jones, Micky Dolenz, Michael Nesmith og Peter Tork, gitt ut flere studioalbum og gjort flere turnéer, og selv om bandet opprinnelig var "falskt" har de vært til inspirasjon for utallige band og artister. Sex Pistols og Minor Threat har begge spilt inn versjoner av singelen "(I'm Not Your) Steppin' Stone", og bandet var pionérer for den moderne versjonen av boyband som skulle følge. Og hvem var det første bandet som tok med seg Jimi Hendrix på en USA-turné i 1967?



2. The Blues Brothers (The Blues Brothers)


Brødrene Jake og Elwood Blues (John Belushi og Dan Aykroyd, henholdsvis) er på "a mission from God": de må samle sammen sitt gamle R&B-band, tjene inn $5000 og redde det katolske fosterhjemmet de vokste opp på. Samtidig som de har politiet i hælene. Blues Brothers fylles videre ut av studiomusikerne Steve "The Colonel" Cropper (gitar), Donald "Duck" Dunn (bass), Murphy Dunne (keyboard), Willie "Too Big" Hall (trommer), Tom "Bones" Malone (trombone), "Blue Lou" Marini (saksofon), Matt "Guitar" Murphy (gitar) og "Mr. Fabulous" Alan Rubin (trompet). Andre gjesteartister er blant annet James brown, Cab Calloway, Ray Charles, Aretha Franklin, Chaka Khan, Joe Walsh og John Lee Hooker.

Filmen er basert på et knippe sketsjer fra Saturday Night Live, og tar plass i Chicago. Nå skal det sies at bandets debutalbum "Briefcase Full of Blues" ble sluppet i 1978, og de åpnet for The Grateful Dead det samme året, så Blues Brothers er nok ikke 100% fiksjonelt. Filmen var uansett en massiv suksess, og det ble så sent som i fjor bestemt at filmen skulle preserveres av USAs nasjonalbibliotek og nasjonale filmregister som en film som er "kulturelt, historisk eller estetisk viktig".



1. Spinal Tap (This Is Spinal Tap)


Finnes det et bedre fiksjonelt band enn Spinal Tap? Bandet dukket opprinnelig opp i en sketsj i 1979, og fikk sin helt egen "dokumentar" i 1984 med filmen "This Is Spinal Tap". Vokalist/gitarist David St. Hubbins (Michael McKean), sologitarist Nigel Tufnel (Christopher Guest) og bassist Derek Smalls (Harry Shearer) lar filmskaper Martin Di Bergi (regissør Rob Reiner) følge bandet på turnéen bak albumet "Smell The Glove", og det som følger er en hysterisk tur full av misforståelser, forvirring, krangling, humor, og forsterkere som går opp til 11. Flere musikere har uttalt at de kjenner seg igjen i forviklingene som vises i filmen: Jimmy Page, Jerry Cantrell, Dee Snider, Robert Plant og Ozzy Osbourne har alle uttalt at de har gått seg vill på vei til scenen, og Glenn Danzig, Bono og Lars Ulrich har alle uttalt at de kjenner seg igjen i bandet. "This Is Spinal Tap" er anerkjent som en av de morsomste filmene som finnes, og er definitivt obligatorisk for alle musikkfans der ute.


Recent Posts

See All
bottom of page