top of page
  • Bjørnar Kristiansen

Band uten originale medlemmer


Foto: Facebook/In Flames/Opeth/Napalm Death


Når man starter et band, så ser man for seg at man skal holde sammen i tykt og tynt. Gjennom de gode tidene og de dårlige. Man spiller sammen, turnerer sammen og vinner sammen. Men noen band har ikke overlevd med den besetningen de startet med. Medlemmer har kommet og gått. Noen band har tilogmed ingen av de originale medlemmene igjen. Og dét er noen av de gruppene vi skal se på i dag.


GWAR (1984-)

Foto: Facebook/Gwar Gwar er ikke et band man glemmer så fort. Med sine ekstreme kostymer og sitt brutale liveshow, så husker man Gwar. De er som tatt rett ut av sidene i et Heavy Metal-magasin, altså tegneserien. Musikalsk har de variert noe, men de har absolutt levert flere gode album. Og mange regner andrealbumet "Scumdogs Of The Universe" (1990) som deres beste. Antall medlemmer som har vært innom Gwar, er lang. Meget lang. Bare gitarister har de hatt hele ni stykker av. Men det siste medlemmet som hadde vært med helt fra starten var Dave Brockie, bedre kjent som Oderus Urungus. Han døde av en heroin overdose i 2014. Det medlemmet som har vært med lengst, som fortsatt er med, er Mike Bishop, først under pseudonymet Beefcake The Mighty. Han startet som bassist i 1987, sluttet i 1993 og kom tilbake i 2014. Da som vokalist og som karakteren Blothar.

Dagens versjon av Gwar turnerer fortsatt og har planer om et nytt album i 2021, med albumet "Blood Of Gods" fra 2017 som deres foreløpig siste.


Opeth (1989-)

Foto: Facebook/Opeth Opeth ble startet i 1989 av David Isberg (vokal), Micke Bargström (gitar), Dan Nilsson (gitar), Rille Even (trommer) og Martin Persson på bass. De var et ganske typisk svensk Death Metal-band, uten noen album på nakken. På en øving dukket den seksten år gamle Mikael Åkerfeldt opp og skulle spille bass, på invitasjon fra Isberg. Dette hadde Isberg riktignok ikke fortalt resten av bandet, spesielt da Martin Persson. Det skapte selvfølgelig en ganske laber stemning og Isberg sto igjen alene med nye bassist, da resten dro i sinne. De fortsatte sammen og fikk inn nye medlemmer, før Isberg takket for seg i 1992 og lot Åkerfeldt & co beholde navnet. Opeth deburterte i 1995 med albumet "Orchid" og har grodd seg sakte, men sikkert til et av metallens mest respekterte band. Mye på grunn av Åkerfeldts fokus på musikalsk utforskning, noe som har resultert i at det er lite Death Metal igjen i dagens Opeth, men heller et melodisk og tungt progrockband.


In Flames (1990-)

Foto: Facebook/In Flames


In Flames ble startet av Jesper Strömblad som et sideprosjekt til hans daglige virke i Death Metal-bandet, Ceremonial Oath. Han ville utforske et mer melodisk lydbilde, noe han ble nektet i Ceremonial Oath. Tre år senere sluttet han i det bandet så han kunne fokusere fullstendig på In Flames og bandets første faste lineup ble etablert. I 1994 kom debutalbumet, "Lunar Strain" og i 1995 kom Bjørn Gelotte (gitar) og Anders Fridén (vokal) inn i lineupen. Det satte virkelig fart i en karriere som resulterte i stor suksess for det svenske bandet, over hele verden. Men problemer med alkohol gjorde at Jesper Strömblad forlot sitt hjertebarn i 2010, uten større dramatikk. Det gjør da at Fridén og Gelotte er de to med lengst fartstid i det som har blitt et lappeteppe av et band, når det kommer til medlemmer. Hele elleve fulltidsmedlemmer står på listen av de som har vært innom In Flames.


Sepultura (1984-)

Foto: Facebook/Sepultura


Mange har nok fått med seg den turbulente historien fra da Max Cavalera forlot Sepultura i 1996, tolv år etter han startet bandet sammen med sin bror, Igor. Han startet bandet Soulfly til stor suksess og har hatt utallige musikalske prosjekter siden. Ikke minst sammen med Igor, som selv forlot Sepultura i 2006. Men det er nok ikke like mange som vet at dagens Sepultura-besetning inneholder ingen originale medlemmer. Andreas Kisser (gitar) kom inn i 1987, Derrick Green i 1998, og Eloy Casagrande (trommer) i 2011. For mange tenker at bassisten Paulo Pinto Jr. har vært med hele tiden. Men det stemmer faktisk ikke. Den første bassisten i Sepultura, heter Roberto 'Gato' Raffan og spilte med brødrene i meget kort tid, før Pinto fikk jobben. En annen interessant funfact er at Pinto ikke fikk spille på albumene til Sepultura, før på Chaos A.D. fra 1993.


Quiet Riot (1975-)

Foto: Facebook/Quiet Riot


Til tross for at de var det første Heavy Metal-bandet som nådde førsteplass på Billboardlisten med sitt tredje album "Metal Health" i 1983, minner medlemslisten til Quiet Riot mer som et gigantisk familietre, enn en vanlig historikk. Hele 31 medlemmer har det blitt. Det er tilogmed ikke et offisielt bilde av dagens lineup, derfor måtte vi heller bruke ett av den klassiske lineupen som ga ut "Metal Health". De som visstnok er med i Quiet Riot nå om dagen, er Jizzy Pearl (vokal), Alex Grossi (gitar), Chuck Wright (bass) og Johnny Kelly på trommer, bedre kjent fra sin tid i Type O Negative. Mange fans og tidligere medlemmer uttalte at bandet burde fått hvile etter at trommeslageren Frankie Banali tapte kampen mot kreften i 2020, da han var den som holdt lengst liv i bålet. Men de andre ville det annerledes og planlegger turnering i 2021. Masete? Helt klart. Lukter det tomme lommebøker og desperat tviholding på gammel storhet? Utvilsomt.


Stratovarius (1985-)

Foto: Facebook/Stratovarius


Et band med like kaotisk historikk som Quiet Riot, er det finske Power Metal-bandet, Stratovarius. Etter starten i 1985 har hele sytten medlemmer kommet og gått. Med det siste originale medlemmet i form av gitarist og låtskriver, Timo Tolkki, som forlot bandet i 2008. Det ble riktignok hele ti år med det som fansen regner som den klassiske lineupen, fra 1995-2005, som også er den lengste perioden uten skifter i rekkene. Vi skal ikke oppsummere hele den dramatiske perioden i forkant av Tolkkis endelige oppsigelse, men det var mildt sagt en forbanna såpeopera. Det gikk ikke en dag uten at noen fra bandet, enten de var med eller ikke, kastet dritt til sine gamle bandkamerater. Musikkpressen svelget alt rått selvfølgelig. Etter den turbulente perioden har det riktignok vært ganske rolig i Stratovarius-leiren. Og Tolkki holder på med sitt, såvidt det er.


Napalm Death (1981-)

Foto: Facebook/Napalm Death Sjangeren Grindcore hadde ikke vært den samme uten det engelske bandet, Napalm Death.

Regnet som oppfinnerne av sjangeren som blander Death Metal og Crust Punk, til en eksplosiv miks, elsket av de innvidde. Startet av de to tenåringene Nic Bullen (bass og vokal) og Miles Ratledge (trommer), med gitaristen Simon Oppenheimer som hakk i hælene. En lineup som bare skulle vare til 1982, da en rekke medlemsskifter startet. Det hele ble så rart at det er to forskjellige lineuper på deres debutalbum, "Scum" fra 1987, en på hver side. Men han som på mange måter har blitt hjertet i Napalm Death, er den nåværende bassisten Shane Embury. Han ble med i 1987 og har styrt skuta siden. Sammen med vokalist Barney Greenway og trommeslager Danny Herrera, har de tre stått for det som vil være Napalm Deaths viktige bidrag til musikkhistorien. Og med tanke på at 24 forskjellige medlemmer har spilt i Napalm Death opp igjennom, så står det respekt av det.


Cattle Decapitation (1996-)

Foto: Facebook/Cattle Decapitation


Et band som garantert er inspirert av førnevnte Napalm Death, er det amerikanske bandet, Cattle Decapitation. Garantister for brutal Death Metal, med innslag av Grindcore, har de levert noen bautaer av noen album de siste årene. Med "Death Atlas" fra 2019 som det foreløpig siste. Men det er heller ingen orignale medlemmer igjen i det som i dag er Cattle Decapitation. Startet av Scott Miller (vokal og gitar), Dave Astor (bass) og Gabe Serbian (trommer), var de alle ute av bandet i løpet av året 2003, med Astor som sistemann ut. Men det skal ikke stikkes under en stol at det er dagens lineup som har løftet bandet til stor internasjonal suksess, så ingen kritikk burde sendes deres vei.


Denne listen viser at band ikke nødvendigvis trenger og inneholde originalmedlemmene. Så lenge skiftene skjer naturlig og uten særlig dramatikk, kan det bare bety større suksess for dem som forblir rolig i båten. En god parallell vil være hvordan fotballlag skifter ut spillerne sine over tid, med nye krefter som overtar for de som vil noe annet. Selvfølgelig kan man snakke om magien i en original lineup, men det har vært interessant og se på de som har valgt en annen rute. Og skulle noen av disse banda ha gjort deg nyfiken på hvordan de låter, så finner du en spilleliste under med utvalgte låter fra alle sammen.


Recent Posts

See All
1/2
1/1
1/2
1/1
bottom of page