• Jørn Brekke

10 drøye liveklipp


Foto: Rammstein / Facebook


For de aller fleste av oss har det gått vel og lenge siden vi har opplevd en skikkelig fet livekonsert. Jeg mener, en skikkelig fet livekonsert. Sittekonsert med 50 folk i publikum, 200 stykker i fastmonterte seter, eller et hav av uendelige kassegitar-gigs foran laptopen blir ikke helt det samme som å se Metallica, Rammstein eller Iron Maiden sammen med 50 000 andre likesinnede. Så, frem til vi endelig kan møtes foran hovedscenen på favorittfestivalen vår og se headlineren sammen, så har vi samlet et knippe av de råeste liveklippene fra det svære internettet. Kos dere folkens, så sees vi (forhåpentligvis) på festival veldig snart!


10. Limp Bizkit


Ja, vi begynner kanskje noe kontroversielt, men når klippet blir kalt "The Ultimate Stagedive" så har det kanskje noe for seg. Vokalist Fred Durst finner på å klatre opp på taket av scenen på Hammerstein Ballrom i New York, og innser at "hvis jeg bare klatrer ned igjen ser jeg ut som en tufs". Vanskelig å si hvor høyt det egentlig er ut fra klippet, men regner med at fyren ikke hadde dratt derfra på egen maskin om han ikke hadde blitt tatt i mot av publikum.


9. KISS


Selverklærte "the hottest band in the world" er viden kjent for å levere vaskeekte show. Her er det flammer, sverd, blod, fyrverkeri, plattformer, røyk, kostymer, sminke og ROCK. Selv om det kanskje kan virke litt vel uskyldig sammenlignet med mye av de andre tingene som skjer lengre nede på lista, så er det noe helt eget å se Paul Stanley sveve over publikum og ut på en egen plattform for å spille Love Gun.


8. Queen


Freddie Mercury var uten tvil en av rockens, og forøvrig generell musikks, aller beste frontmenn og vokalister. Og han var definitivt en showmann uten sidestykke, noe han viste under Live Aid på Wembley Stadium i London i 1985. Med stoisk ro, glimt i øyet og en praktfull stemme, dikterer han publikum til å bli med på de musikalske krumspringene han finner på. For en følelse det må være.


7. Metallica


Apropos publikum: Metallica hadde sluppet det banebrytende selvtitulerte albumet (også kjent som "Black Album" blant fansen) kun en knapp måned før de stod på scenen under Monsters Of Rock i Moskva. Og for en følelse det må ha vært å gå ut på scenen og spille duggfriskt materiale foran 1,6 millioner russere som inntil nylig hadde vært under et strengt regime i årevis. Kun en måned tidligere hadde det vært et feilet statskupp i landet, og i desember hadde jernteppet mellom øst- og vest-Europa falt og Sovjetunionen ble oppløst. Var det litt skikkelig metall som skulle gjøre susen mon tro?


6. Pearl Jam


Ah, Eddie Vedder. Sett opp et stativ, en fasade eller noen trosser, og du kan vedde(r) på at Eddie klatrer i dem fortere enn du kan si "rests his head on a pillow made of concrete". Det er muligens litt færre klatreekspedisjoner nå om dagen enn det det var på 90-tallet, men heldigvis har frontfigurens beste opp- og nedturer blitt fanget på film.


5. Mötley Crüe


Det startet som helsprøe påfunn i vill kokainrus, og har endt opp med å bli en av Mötley Crües mest kjente varemerker: Tommy Lees trommesoloer. Fyren ønsket opprinnelig å spille trommer opp ned, og det har bare ballet på seg i løpet av årene. Det drøyeste må vel kunne sies å være berg-og-dalbanen Tommy Lee festet trommesettet sitt til og tok en 14 minutter lang tur i. Det kjipeste må være å miste trommestikka midt i soloen bare.


4. The Who


Ryktene skal ha det til at The Who var det første bandet som begynte å knuse instrumentene sine for å unngå å spille ekstranummer. Gutta tok i hvert fall i bruk den taktikken da de skulle fremføre "My Generation" på amerikansk TV i 1967 (alle utenom bassist John Entwistle, som ser ut som han passer på sitt nyfødte spedbarn). Men det Keith Moon glemte å nevne for resten av bandet, var at han hadde fylt trommesettet med krutt og fyrverkeri. Det fikk gitarist Pete Townsend smertelig oppleve da hele salven gikk av midt i fleisen hans, og han mener det var den situasjonen som ga han tinnitus noen år senere. Keith Moon klarte å skjære seg på en cymbal i tillegg. Kanskje ikke fullt så "spennende" nå om dagen, men på riksdekkende fjernsyn i 1967 var ikke dette hverdagskost akkurat.


3. Slipknot


Hva forventer du av 9 maskekledde gærninger i kjeledresser? Slipknot har gjennom årenes løp alltid hatt et element av kaos og uforutsigbarhet til sceneshowene sine, men det er DJ Sid Wilson som har stått for mesteparten av galskapen. Slipknots nummer 0 finner alltid på forskjellige sprell under konsertene, men signaturen hans har alltid vært stagedives (artikkelforfatter har faktisk fått fyren i huet under en konsert i 2004). Under finner du en samling av hans råeste hopp, og jeg tror ikke det er mange av oss som hadde gjort det samme etter.


2. The Dillinger Escape Plan


"Kontrollert kaos" tror jeg best beskriver liveshowene til The Dillinger Escape Plan. Musikken er hektisk, intens og kaotisk, og da passer det jo godt at bandet matcher musikken de spiller. Her er det opp og ned på gitarkabinetter og trommesett, klatring i lysrigg, flammeblåsing, blod, gitarsoloer mens man crowdsurfer oppå en stol, stagedives, og knusing av instrumenter over en lav sko. Det er sikkert en million klipp som kunne passet godt i denne artikkelen, men valget falt på bandets opptreden på Golden Gods i 2013. Det er et prisutdelingshow for rock og metall, med både fans og øvrige band og artister i publikum, og hvis det er ett sted du skal sette et eksempel - da er det nettopp her.


1. Rammstein


Kunne det vært noen andre band som runder av denne samlingen? Rammstein har alltid levert forrykende shows, og klarer på ett eller annet vis å alltid toppe seg selv år etter år. Her er det flammer og pyroteknikk som står i fokus (men hva forventer man seg når vokalisten er utdannet pyroteknikker?), og det er egentlig mest imponerende at bandet ikke har skadet seg mer. Det florerer av imponerende liveklipp fra bandet rundt omkring på det store internettet, og eksemplene kunne vært mange: flammevingene til vokalist Till Lindemann under "Engel", selvantenningen under selvtitulerte "Rammstein", rakettkasteren på "Du Hast" eller gnistregnet under "Du Riechst So Gut". I 2011 spilte de på Jimmy Kimmel Show i USA, og når bandet drar på seg flammemaskene under "Feuer Frei" er standarden satt. Tenk å stå der og spille gitar med en flammekaster 5 cm fra trynet ditt?


Recent Posts

See All
1/2
1/1
1/2
1/1